Prețul alimentelor a crescut și în luna decembrie, iar românii au fost nevoiți să plătească mai mult pentru masa de Crăciun.
Cele mai mari costuri sunt la carnea de porc, ulei și lactate. Dorinţa de a avea sărbători în rând cu lumea, în condiţiile unor resurse limitate, îi determină pe mulţi să ia drumul amanetului.
Pentru câteva sute de lei, românii îşi pun gaj bijuterii, unele cu valoare sentimentală, ceasuri sau electronice. Mulţi nu vor mai reuşi să le recupereze, din păcate.
„Trebuie să facă sărbătorile şi amanetează un telefon, o bijuterie. Este încă un petec la sac, adică la sărăcie.
Aurul la mine în cartier este la amanet 180 de lei şi pe piaţă mult. Acum se câştigă.
Nu este o variantă bună, dar dacă stăm să ne gândim decât să răbdăm de foame, mai bine ducem la amanet şi ne luăm strictul necesar. Dacă nu ai bani, obligat le pierzi.”, spun cei care și-au amanetat bunuri.
Solicitările pentru amanetarea obiectelor personale au crescut simţitor.
„Între 10 şi 15%, fiind şi luna cadourilor, iar pe partea de vânzare a obiectelor de lux se întâmplă acelaşi fenomen. Clienţii sunt mai cumpătaţi în perioada aceasta. De exemplu, nu se solicită suma maximă pe care o poate primi pe acel obiect.”, a declarat reprezentatul unei case de amanet din Capitală.