21.1 C
București
joi, 21 septembrie 2023

medicii au extras un vierme viu. Ce simptome avea pacienta

Publicat pe


Medicii au depistat o ”leziune atipică”, în urma unui RMN, în partea frontală a creierului femeii în vârstă de 64 de ani, care suferea de pierderi de memorie şi depresie.

După intervenţia chirurgicală, au descoperit că era vorba de un Ophidascaris robertsi, un vierme rotund de opt centimetri care, potrivit cercetătorilor, este un parazit al cangurilor şi al pitonilor din Australia, scrie ziare.com. Acest vierme parazitează animale şi în alte părţi ale lumii, dar nu fusese detectat niciodată până acum la o fiinţă umană.Oamenii de ştiinţă cred că femeia australiană a fost infectată de plante comestibile, pe care obişnuia să le adune şi să le consume şi care probabil erau contaminate cu larvele prezente în excrementele de şarpe.

Parazitul, a cărui structură filiformă a apărut pe scanările cerebrale, a fost apoi identificat prin teste ADN.

”Acesta este primul caz uman de Ophidascaris descris oriunde în lume”, a declarat doctorul Sanjaya Senanayake, specialist în boli infecţioase. 

”Din câte ştim, este, de asemenea, primul caz care implică creierul unei specii de mamifere, umane sau nu”, a adăugat el.Această descoperire a făcut obiectul unui articol în revista Emerging Infectious Diseases. ”Nu este niciodată uşor sau dezirabil să fii prima persoană din lume care se îmbolnăveşte de ceva”, a adăugat Dr. Senanayake.

”Nu pot să exprim suficient de mult admiraţia noastră pentru această femeie, care a dat dovadă de răbdare şi curaj pe tot parcursul acestui proces”, a spus medicul. 

Ce simptome a avut femeia

Pacienta, o femeie de 64 de ani din sud-estul statului australian New South Wales, a fost internată pentru prima dată la spitalul local la sfârşitul lunii ianuarie 2021, după ce a suferit trei săptămâni de dureri abdominale şi diaree, urmate de o tuse uscată constantă, febră şi transpiraţii nocturne. 

În 2022, simptomele ei au inclus, de asemenea, pierderi de memorie şi depresie, ceea ce a determinat medicii locali să o trimită la spitalul din Canberra. O scanare RMN a creierului ei a evidenţiat anomalii care necesitau o intervenţie chirurgicală. 

 Sursa: www.realitatea.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri