6.8 C
București
vineri, 31 martie 2023

Memorandum pe masa Guvernului: România vrea să producă baterii auto / Ministerul Economiei cere să fie mandatat să se ocupe de problemă și să caute eventuali investitori străini / ”Bateriile reprezintă până la 40 % din valoarea unui autovehicul”Ministerul Economiei vrea să creeze o schemă de ajutor de stat pentru producția baterii

Publicat pe


Memorandumul este avizat de ministerul de Finanțe, al Mediului, Afacerilor externe, al Investițiilor și proiectelor europene și de către președintele consiliului concurenței.

Florin Spătaru susține că lipsa bateriilor este una din marile probleme la nivelul UE și al SUA și că România se poate implica.

”Pentru România, producerea de baterii este un imperativ strategic pentru tranziția către o energie curată, pentru modernizarea și competitivitatea industriei. Acest aspect va stimula crearea de locuri de muncă și creștere economică, va impulsiona cercetarea și inovarea și va pregăti industria românească în vederea respectării angajamentelor și obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice stabilite de UE, ținând cont și de prevederile Acordului de la Paris” se precizează în Memorandum.

Ministrul precizează că tranziția în curs către o energie curată, va determina o cerere mare de baterii.

”Prin urmare, bateriile, ca resursă esențială pentru industria auto, electro-mobilitate, pot fi considerate un lanț valoric strategic, domeniu care necesită investiții substanțiale precum și stimularea inovării în contextul unei strategii consolidate pentru politica industrială, care vizează să construiască o bază industrială integrată, durabilă și competitivă la nivel mondial”, se mai precizează în document.

Se preconizează că 4 milioane de vehicule electrice se află în circulație la nivel mondial și că acest număr va crește la 200 de milioane până în 2028 și că va ajunge la 900 de milioane până în 2040.

”Bateriile reprezintă până la 40 % din valoarea unui autovehicul”, se mai precizează în document.Sursa: economedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri