7.3 C
București
vineri, 24 martie 2023

Mesajul de la Casa de Pensii pentru milioane de români: ce se întâmplă la recalculare

Publicat pe


Mesajul de la Casa de Pensii pentru milioane de români. În acest an, vor fi recalculate pensiile seniorilor, dar autoritățile dau asigurări că nicio pensie nu va scădea după recalculare. Află în ce condiții se poate face această recalculare.

Mesajul de la Casa de Pensii pentru milioane de români

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că toate pensiile, indiferent de categoria socio-profesională din care fac parte beneficiarii lor, care depășesc valoarea salariului, vor fi recalculate.

”Vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumurile veniturilor casate în timpul activității. Este vorba despre absolut toate pensiile care depășesc valoarea salariului, absolut toate pensiile indiferent de categoria socioprofesională din care fac parte beneficiarii lor”, a spus Marius Budăi.

”În general, acolo sunt aceste cazuri și cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate, ca să avem foarte clar în imagine tot ce avem de făcut. Nu vorbesc despre impozitare, ci vorbesc despre recalculare astfel încât să nu mai depășească nicio pensie salariul avut în activitate”.

Pe de altă parte, nicio pensie nu va scădea după recalculare, a declarat Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, conform antena3.ro.

Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea după recalculare

Ce se întâmplă la recalculare

„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare, să eliminăm aceste inechități, nu să le amplificăm, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată.

Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat, dar de intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024”, a declarat Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii.

Baciu a transmis, de asemenea, că românii care au pensii de peste 4.000 de lei și cărora anul trecut le-au fost oprite contribuții de sănătate au început deja să își primească banii înapoi, după decizia CCR.

Pe de altă parte, dacă se consideră nedreptățiți, de valoarea veniturilor ce li s-au stabilit, pensionarii pot solicita o recalculare a drepturilor de pensie.

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii: prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiei, prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare și atunci când solicitantul depune documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.

Conform reglementărilor legale în vigoare, pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea. Deci, chiar dacă procesul va dura mai multă vreme, iar decizia cu noua pensie va fi eliberată după mai multe luni, pensionarii își vor primi drepturile retroactive. Daniel Baciu a precizat, însă că abia în 2024, românii ar putea primi noile pensii, după recalculare.

Pentru a obține o recalculare a pensiei, un solicitant trebuie să depună o serie de documente, la Casa teritorială de Pensii de care aparține. Este nevoie de o cerere, dar și de o serie de documente justificative, după cum urmează:

  • cerere scrisă prin care se solicită recalcularea pensiei;
  • cuponul de pensie;
  • carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată;
  • cartea/buletinul de identitate în original și copie.

 

Sursa: www.impact.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri