27.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023

Mesajul patriarhului Daniel, pentru românii din străinătate: „educarea tinerilor spre a nu marginaliza persoanele vârstnice”

Publicat pe


Patriarhul Daniel s-a adresat românilor care muncesc în străinătate și s-au stabilit departe de cei dragi. Patriarhul BOR vorbește despre dragostea de țară și de familie.

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj cu prilejul Duminicii migranţilor români (20 august).

În această duminică specială, dedicată românilor aflaţi departe de Ţară, dorim să aducem mulţumiri slujitorilor Sfintelor Altare şi tuturor credincioşilor ortodocşi români din străinătate pentru dragostea statornică faţă de Ţara şi Biserica Mamă şi pentru fidela lor slujire. Cu multă dragoste părintească, îi îndemnăm pe toţi românii care trăiesc departe de ţară să rămână permanent în contact cu cei dragi rămaşi acasă, străbunici, bunici, părinţi, fraţi şi surori, fii şi fiice, astfel încât distanţele geografice mari să nu producă îndepărtare sufletească sau înstrăinare spirituală a unora faţă de alţii şi să se păstreze unitatea familiei”, afirmă Patriarhul, potrivit Agerpres.

Patriarhul Daniel aminteşte despre atenția manifestată de Patriarhia Română faţă de românii din străinătate, de diferite vârste, aflaţi în comunităţile ortodoxe româneşti din afara României, în cele 1.483 de parohii şi filii şi 71 de aşezăminte monahale ortodoxe româneşti din străinătate.

Biserica Mamă îi sprijină şi îi încurajează pe fiii ei duhovniceşti din diaspora pentru a resimţi bucuria regăsirii şi trăirii credinţei strămoşeşti, prin participarea la viaţa liturgică, prin evenimentele culturale şi prin acţiunile social-filantropice organizate de parohiile din diaspora română, precum şi prin îndemnul păstrării legăturilor cu persoanele vârstnice rămase acasă pentru a nu se simţi inutili şi abandonaţi în propria lor ţară”, se arată în mesaj.

Citește și


Patriarhul Daniel

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2023 drept Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice şi Anul comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti.

Potrivit sursei citate, comunitatea umană tradiţională s-a preocupat dintotdeauna de persoanele vârstnice, considerându-le pe acestea nu o povară, ci un izvor de binecuvântare, tezaur ce poartă în el tradiţia vie, dar şi iubirea milostivă, prin participarea lor la buna creştere a tinerilor, liturghia şi filantropia fiind indiciul unei adevărate vitalităţi duhovniceşti a unei comunităţi creştine.

Biserica este chemată să-şi întărească programul pastoral cu privire la persoanele vârstnice, să gândească noi forme şi metode pastorale actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile şi aşteptările bătrânilor, dar şi la creşterea şi educarea tinerilor spre a nu marginaliza persoanele vârstnice, a nu le abandona şi izola în centre de asistenţă, deoarece tinerii şi persoanele în vârstă au nevoie unii de ceilalţi: bătrânii au nevoie de o mângâiere şi de un cuvânt…Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri