9 C
București
duminică, 25 septembrie 2022

Mexicul este cel mai mare cuib de spioni ruși, afirmă un general american

Publicat peÎn Mexic se află cel mai mare număr de spioni ruşi din lume în aceste vremuri de război în Ucraina, a afirmat un ofiţer american cu rang înalt, iar președintele mexican, care provine din stânga naționalistă și care a refuzat să aplice sancțiuni Rusiei, nici nu a dezmințit, nici nici nu a confirmat, vineri, această declarație, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Aş dori să subliniez că cei mai mulți membri GRU (spionajul militar rus – n.r.) din lume se află în prezent în Mexic. Este vorba de personalul din serviciile ruseşti de informaţii”, a declarat joi, în cursul unei audieri în faţa Senatului SUA, generalul Glen VanHerck, comandantul-şef al regiunii militare ce acoperă Statele Unite, Canada, Mexicul şi Bahamas.

„Sunt actori care sunt foarte agresivi şi activi” în America de Nord, „inclusiv în Bahamas şi Mexic”, a spus generalul Glen VanHerck. El a menționat în acest context China şi Rusia.

Spionii ruşi din Mexic „se uită îndeaproape” la posibilitatea de a exercita influenţă rusă în această regiune, în detrimentul Statelor Unite, a arătat generalul VanHerck.

„Mexicul este o ţară liberă, independentă, suverană, nu suntem o colonie a Rusiei, nici a Chinei, nici a Statelor Unite”, a răspuns vineri preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, subliniind că el nu deţine informaţii despre prezenţa masivă a spionilor ruşi în Mexic.

Mexicul a pregătit împreună cu Franţa rezoluţia adoptată joi de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite care cere Rusiei încheierea „imediată” a războiului din Ucraina, însă preşedintele Lopez Obrador a refuzat să aplice sancţiuni economice împotriva Rusiei.

Pe de altă parte, ambasadorul american în Mexic a criticat joi înființarea unui grup de prietenie Mexic-Rusia în Camera Deputaţilor, la iniţiativa unui partid minoritar aliat al puterii, menționează AFP. 

Editor : Luana PavalucaSursa: www.digi24.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri