Guvernanții se plâng că efortul bugetar al măririi salariilor profesorilor cu 25 % ar duce la mărirea cheltuielilor publice cu opt miliarde de lei, ceea ce ar mări deficitul. Problema spinoasă a profesorilor nu e de ieri, e din toate guvernările post-comuniste. Ieri, guvernul, prin intermediul purtătorului de cuvânt, a anunțat că mărește oferta, de la 1.500 lei, la 2.500 lei, bonus salarial, până la sfârșitul anului. Sindicatele au dat cu flit. Azi, în București, vor fi 20.000 de protestatari, conform estimărilor organizatorilor.
În condițiile neîmpăcării bugetarilor, tot mai vehemenți pentru măririre salariale, Marcel Ciolacu se teme să preia guvernarea. Nu-i nimic, mai sunt doi subalterni ai domniei sale, gata de a fi prim miniștrii. Când am spus că Ciolacu nu va fi investit de către Iohannis, lumea a râs. Că așa era în acordul guvernamental, doar că Rotativa nu e Codul lui Hamurabi, ci o simplă înțelegere, din care lipseau nume.
Salariul unui profesor, mai mic decât al unui șofer la o corporație
Astăzi, profesorii ies în stradă, la fel ca-n ultimele săptămâni. Liderii sindicali par să nu mai controleze masa revoluționarilor.
Un profesor debutant are o leafă de 2.500 de lei, unul cu toate gradele didactice, 4.300 lei.
Un profesor ia zece la sută din cât un procuror sau un judecător. Sau o treime cât un general.
Sunt 287.000 de cadre didactice, dintre care mulți profesori universitari, care nu ies la proteste. O secretară are salariu minim pe economie.
Astăzi, protestatarii ajung în fața Palatului Cotroceni. Se vor striga vrute și nevrute! Cel mai important mesaj ar fi: ”Iați-o pe Ligia Deca și du-o acasă!”
Nicolae Ciucă i-a însărcinat pe Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, care are legătură cu școala, cât baba cu racheta și pe Marius Budăi să găsească soluții din tolba lui Ivan Turbincă.
Oferta guvernului pare neserioasă
Pare-se că se plimbă para mălăiață, în chip de zmeu negru! Nimeni nu vrea să ia în serios greva profesorilor. Mai mult, mințile de cretă din Ministerul Educației Naționale trimit în teritoriu fel de fel de directive, una mai ilegală decât alta. Ce a scris constituționalistul în norma fundamentală – dreptul la grevă – nu poate fi anulat de un ucaz guvernamental.
Se încearcă spargerea grevei profesorilor, prin orice mijloace, să nu se tulbure Rotativa, care a ajuns o vâltoare politică.
Cum ar arăta mini revoluția de catifea?
Dacă liderii sindicali n-ar fi trași de ațe de către sistem, ar putea să facă o mini revoluție de catifea. Cum ar fi o serie de revendicări serioase: admiterea în funcțiile guvernamentale a politicienilor cu școală adevărată, nu la fără frecvență; introducerea de teste psihologice pentru validarea abilităților de leadership ale acestora; scoaterea din…