21.1 C
București
joi, 21 septembrie 2023

Mii de absenți la Evaluarea Națională. Situația pe probe

Publicat peCâte aproximativ 7.000 de candidați au absentat de la cele mai importante probe scrise ale Evaluării Naționale (EN), în timp ce alți circa 15.000 de elevi nu au fost nici măcar înscriși la examenul destinat absolvenților de clasa a VIII-a.

În doar trei ani am înregistrat aproape 50.000 de elevi care nu au fost înscriși de unitățile de învățământ gimnazial la Evaluarea Națională, deoarece, din motive necunoscute în multe cazuri, nu au avut situațiile școlare încheiate.

Anul acesta, au fost aproximativ 15.000 de elevi care au nu au fost înregistrați la examenul destinat absolvenților de clasa a VIII-a, practic dispărând din statisticile școlare, cel puțin pentru o perioadă.

În precedenții doi ani, au fost câte aproximativ 17.000 de elevi în aceeași situație.

Ministerul Educației (ME) nu a oferit nicio explicație pentru acest fenomen, în condițiile în care învățământul este obligatoriu în România, până la finalizarea ciclului liceal și, cel puțin până la intrarea în vigoare a noilor legi ale Educației, examatricularea din sistem nu este permisă.

Deca, mândră pentru doar 7.000 de absenți

Potrivit datelor publicate de ME, la prima probă din cadrul EN, cea de Limba și literatura română, s-au prezentat 154.600 de absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși, rezultând o rată de participare de 95,63%.

7.052 de absolvenți au absentat de la această probă.

S-au înregistrat două eliminări din cauza unor tentative de fraudă, lucrările elevilor aflați în această situație fiind notate cu 1 (unu).

Totuși, ministerul condus de Ligia Deca lasă de înțeles că situația nu este gravă, constatând un progres.

“Comparativ cu nivelul de participare consemnat la proba de Limba și literatura română din sesiunea 2022 (148.888 de elevi prezenți dintr-un total de 155.561 de înscriși), în acest an se constată o creștere cu peste 5.000 de participanți (154.600 de absolvenți din totalul de 161.654 de înscriși)”, se arată într-un comunicat al ME, remis cotidianului național “România liberă”.

La proba de Matematică, 7.411 absolvenți nu s-au prezentat, iar un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. Nu s-au înregistrat incidente.

La proba de Limba și literatura maternă, ca în fiecare an, absenteismul a fost mai redus.

Probele scrise din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților clasei a VIII-a (sesiunea 2023) s-au încheiat astăzi, 22 iunie, cu testul la Limba și literatura maternă, susținut de 9.443 de elevi (95,8% – rată de participare).

414 elevi nu s-au prezentat. Nu s-a înregistrat nicio eliminare din examen.Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen și pe pagina web dedicată.

Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul…Sursa: romanialibera.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri