16.5 C
București
marți, 30 mai 2023

Mii de oameni au primit emailuri în care erau informați că Petr Pavel, unul dintre candidații la alegerile pentru președinție, a murit. Cine le-a trimis

Publicat pe


Joi, 26 ianuarie, cu o zi înainte de deschiderea secțiilor de votare pentru turul doi al alegerilor din Cehia, mii de oameni au primit emailuri prin care erau anunțați că fostul general NATO Petro Pavel a murit în cursul nopții.

Emailurile, ale căror metadate arată o urmă rusească (a fost trimis prin serviciul rus Yandex), conține un citat fals atribuit Evei Hromadkova, secretarului de presă al candidatului independent: „Pavel a murit în noaptea de 26 ianuarie din cauza insuficienței cardiace”.

Antetul emailului are o eroare (numele de familie al lui Pavel este scris greșit) și conține un link către un site web cu un domeniu cu o adresă similară și care arată identic cu site-ul oficial de campanie al lui Pavel.

Domeniul este operat de Njalla, o firmă cu sediul pe insula Nevis din Caraibe și este înregistrat la compania canadiană Tucows, implicată în site-uri care distribuie știri false.

„A murit”, apoi a fost înviat

Emailul care anunța decesul lui Pavel nu a fost ultimul: după o oră, în numele managerului său de comunicare, Marketa Rehakova, s-a susținut că, „în cursul nopții, candidatul la președinția Cehiei a s-a aflat în moarte clinică, dar a supraviețuit datorită eforturilor medicilor”.

Pavel a anunțat că situația este investigată de poliția penală a Cehiei.

Oponentul lui Pavel, fostul premier ceh și lider al partidului ANO Andrej Babis, 68 de ani, a cerut și el o anchetă în acest caz și a condamnat răspândirea știrilor false pe Twitter.

„În ciuda faptului că suntem adversari, sunt absolut de acord cu tine. Este dezgustător și îmi pare rău că cineva s-ar putut deda la așa ceva”, a spus el.

Babis declarase, recent, că a primit o scrisoare anonimă cu muniție reală și insulte explicite.

Azi și mâine, turul doi al alegerilor

Azi și mâine are loc al doilea tur al alegerilor din Cehia. Candidații sunt generalul Petr Pavel, care a condus comitetul militar al NATO și statul major al Republicii Cehe, și Andrej Babis, care a fost prim-ministru al Republicii Cehe în timpul președinției lui Miloš Zeman.

Babis a construit un imperiu chimic, agricol şi media, fiind a cincea cea mai bogată persoană din Cehia, potrivit Forbes.

Petr Pavel a câștigat la limită primul tur al alegerilor prezidențiale din Cehia. Generalul în rezervă a strâns 35,4% din sufragii (1.975.056 de voturi), în timp ce fostul premier a adunat 1.952.213 de voturi (34,9%), potrivit datelor Comisiei Electorale.

Europarlamentar din Olanda, țara care a scăpat de câinii fără stăpân: „România îi ucide de zeci de ani, fără niciun rezultat. Asta spune totul”

Viitorul preşedinte va fi cel de-al patrulea al Republicii Cehe, după „divorţul de catifea” de Slovacia, în 1993.

Foto: EPAUrmărește-ne pe Google News
Urmărește cel mai nou VIDEO

Sursa: www.libertatea.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri