10.6 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Ministerul Cercetării lansează programul „Henri Coandă” pentru susținerea tinerilor cercetători români

Publicat peMinisterul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Programului „Henri Coandă”.

Programul „Henri Coandă” vizează finanțarea participării și premierea rezultatelor obținute de elevi și studenți români la competițiile tehnico-științifice internaționale.

„Excelența în cercetare și inovare depinde de susținerea celei mai importante resurse care stă la baza rezultatelor: oamenii. România are nevoie ca tinerii cercetători să-și dorească să rămână în țară, să fie apreciați la justa lor valoare și să continue să participe activ la procese de inovare începute aici, acasă.

Prin programul Henri Coandă venim cu două soluții pentru stimularea participării tinerilor la cercetarea românească. Pe de-o parte, premiem performanțele lor, obținute la competiții internaționale de prestigiu, care nu fac parte din categoria olimpiadelor (pentru care poate fi acordat sprijin din partea Ministerului Educației).

Pe de altă parte, facilităm participarea echipelor de cercetători români la concursuri internaționale și conectarea lor la organizații de cercetare din România (institute, universități etc.).

Pe scurt, ne dorim ca bursierii Henri Coandă să poată să-și ducă mai departe visurile în România și să contribuie activ la dezvoltarea cercetării românești”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Actul normativ a fost transmis în consultare interministerială și către partenerii de dialog social, potrivit unui comunicat al MCID.

Finanțarea totală a programului, aproximativ 3 milioane de lei anual, se asigură din bugetul MCID. În funcție de evoluția programului, bugetul va putea fi crescut în anii viitori.

Programul reglementat prin proiectul de act normativ pus în dezbatere își propune să:

● stimuleze interesul elevilor și studenților pentru cercetare și știință;

● dezvolte abilitățile și competențele elevilor și studenților de a lucra în echipă și de a derula activități de cercetare;

● creeze cadrul legal necesar pentru formarea unei noi generații deschise către cunoaștere la nivel european și internațional;

● crească numărul de tineri care își doresc să rămână și să desfășoare activități de cercetare în România, după ce au beneficiat de burse de cercetare.

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri