4.4 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Ministerul Justiției a avertizat Guvernul despre problema OUG prin care se pot majora oricând TAXE și IMPOZITE – De ce e neconstituțională

Publicat pe 

Ministerul Justiției a avertizat Guvernul că OUG prin care se pot majora oricând taxe și impozite nu este constituțională și a indicat și condițiile în care acest lucru ar fi fost eliminat.

Ordonanța de Urgență adoptată deja de Guvern și publicată și în Monitorul Oficial, miercuri seară, nu este constituțională, susține Ministerul Justiției. Instituția a informat deja Guvernul, iar în avizul dat pe OUG se subliniază că nu sunt îndeplinite condițiile pentru adoptarea acesteia, arată HotNews.ro.

Guvernul Ciolacu a adoptat miercuri seară Ordonanța de Urgență ce prevede accelerarea introducerii de taxe în caz de deficit bugetar, prin modificarea Codului Fiscal. Este vorba de OUG nr. 74 din 20 septembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 850, partea I. Astfel, prin eliminarea predictibilității fiscale, vor putea fi aplicate rapid orice majorări de taxe și impozite decise de Executiv prin planul de austeritate. Proiectul Legii măsurilor fiscal-bugetare pentru care Guvernul își asumă răspunderea peste o săptămână, în Parlament, a fost discutat, în primă lectură, miercuri, în ședința de la Palatul Victoriei.

Proiectul OUG a fost pus în transparență publică de Ministerul Finanțelor chiar inaintea ședinței de Guvern. Pevederile arată că anumite măsuri fiscale ce vizează introducerea de noi impozite sau majorarea celor existente precum şi eliminarea unor facilităţi să se poată aplica într-un termen mai scurt de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, în situaţii extraordinare de deficit bugetar. Adică să permită aplicarea măsurilor luate de Guvern legate de majorări de taxe și impozite imediat după ce sunt adoptate, fără a mai aștepta cele 6 luni prevăzute în Codul fiscal pentru predictibilitate.

 

Ministerul Justiției a avertizat Guvernul despre OUG de accelerare a aplicării de majorări la taxe și impozite

 

Ministerul Justiției a indicat condițiile pentru ca OUG să fie constituțională, conform documentului obținut de HotNews.ro.

1. Ar fi nevoie de 3 condiții pentru a fi în regulă ordonanța:

– situația extraordinară
– urgența reglementării
– motivarea urgenței reglementării

Ministerul Justiției spune că este necesar să fie prezentate într-o manieră cunatificabilă elementele de fapt și de drept ale situației extraordinare, care ar impune recurgerea la această cale de reglementare.

Modificarea putea fi realizată pe calea procedurii obișnuite de legiferare, iar justificarea din nota de fundamentare și din preambul nu este clară în privința situației extraordinare pentru care e nevoie de Ordonanță de urgență.

2. Este contrară pricipiului legalității și principiului securității raporturilor juridice consacrate la nivel constituțional, așa cum a fost analizat în jurisprudența CCR.

CCR a reținut printr-o decizie că acel articol care se modifică (art. 4 din Codul…Sursa: www.realitatea.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri