29.2 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Ministerul Sănătății recomandă ”cu tărie” populației să poarte în continuare masca de protecție

Publicat peDupă doi ani de pandemie și cinci valuri de Covid, 8 martie este ultima zi de restricții în Romania.

Masca nu va mai fi obligatorie nici în spațiile deschise și nici în cele închise, însă este recomandată in zonele aglomerate, mijloacele de transport în comnun și scoli. Totodată, dispare certificatul verde, iar autoritățile vor renunța și la formularul care trebuia completat la intrarea în țară.

La 12:00 noaptea ,România iese din starea de alertă impusă din cauza pandemiei. Astfel, măștile de protectie nu mai sunt obligatorii. Se vor putea organiza din nou :concerte , spectacole, petreceri private fără o limită de oră sau de număr de participanti.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Nu vor exista limite privind accesul în diferite spații publice, fie că discutăm de spații comerciale, institutții publcie, nu vor mai exista limite în privința orarului, iar la nivelul legislației care reglementează călătoriile, acel certificat PLF nu va mai fi solicitat. La intrarea in țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic Covid”.

Persoanele care fac Covid vor trebui să se izoleze în continuare și vor primi concediu medical, însă nu vor mai fi verificate. În plus, autoritățile recomandă testarea celor care au simptome și prezentarea lor la un centru de evaluare pentru a primi tratament.

De miercuri, școlile pot ține cursuri față în față, iar elevii și profesorii nu vor mai fi obligați să poarte masca. Totuși, autoritățile susțin în continuare purtarea mastii de protecție, pentru angajații acestor instituții. Este o recomandare atât în gradinițe cat si in școli și universități.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecției în spațiile aglomerate deschise, în piețe, sau în spații extrem de aglomerate”.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medial al „INBI Prof. Dr. Matei Balș”: ”Dacă situația este echilibrată și numărul scade nu înseamnă că astfel de cazuri grave nu vor mai exista și mai ales că nu vor mai fi măsuri, riscul să crească numărul de infectori – nu foarte mult, dar într-o oarecare măsură – va exista”.

Ultima de raporatre a venit cu peste 5 mii de cazuri noi, iar în spitale sunt peste 4.500 de pacienti cu infecția covid. Aproape 700 sunt la terapie intensivă. Medicii ne averitzează că virusul nu a dispărut și ne recomandă să avem grijă în continuarea de sănătatea noastră’.

Persoanele care au folosit documente expirate în perioada stării de alerta au la dispoziție 90 de zile pentru a le reînnoi.

 Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri