27.7 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Ministrul Alexandru Rafila: Nimeni nu trebuie să ia în România iod preventiv

Publicat pe


Iodura de potasiu. Sursa foto: observatornews.ro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat faptul că mulți români au cumpărat pastile cu iod în ultimele zile. Potrivit ministrului Sănătății, pastilele de iod nu trebuie păstrate mult timp. Comprimatele de iodură de potasiu vor fi distribuite prin structurile primăriilor, deoarece ele trebuie să ajungă rapid la populaţie, în cazul producerii unui incident nuclear.

Gravidele şi copiii trebuie să ia aceste comprimate, în caz de necesitate, a mai declarat ministrul Sănătății.

”Noi avem această vocaţie a proviziilor. Pastilele de iod nu trebuie să le tezaurizăm. Nimeni nu trebuie să ia în România iod preventiv în această situaţie. Nu ştiu ce pastile au cumpărat, eu nu cred că sunt cu concentraţia adecvată”, a declarat, marţi, Alexandru Rafila. Ministrul a fost întrebat despre aglomerațiile din farmacii, unde românii au cumpărat pastile cu iod de frica unui atac nuclear lansat de Rusia.

”Esenţial la acest preparat este distribuţia, astfel încât el să fie disponibil în cel mai scurt timp de la un eventual incident, sperăm să nu apară aşa ceva”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

O cantitate mare de iod este dăunătoare glandei tiroide, a mai declarat ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a explicat că pastilele care sunt produse în această perioadă de Antibiotice Iaşi vor ajunge la DSP-uri, iar ulterior, prin intermediul structurilor IGSU, la primării.

În caz de nevoie, pastilele vor fi distribuite de către structurile primăriilor.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, luni, că Antibiotice Iaşi va începe producţia de pastile cu iod, în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei, urmând a produce 2,5 milioane de pastile în 48 de ore. Potrivit necesarului realizat de către autorităţi, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate. „Nu este vorba despre un panaceu universal, este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei”, a declarat Alexandru Rafila.Sursa: zin.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri