11.5 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Ministrul Apărării, despre drona căzută în Bistrița: Am fost anunțat direct de un sătean. Inițial am crezut că e o glumă a unui club de aeromodele. Nu era o glumă

Publicat pe


Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, spune că, într-adevăr, aparatul de zbor de mici dimensiuni care a căzut într-o localitate din Bistrița-Năsăud era „într-adevăr o dronă” de fabricație sovietică și că el a fost anunțat de prăbușirea acesteia direct de către un sătean, iar inițial este o „glumă a unui club de aeromodele”: „Nu era o glumă, totuşi”.

DronaFoto: Captura YouTube

Vasile Dîncu a declarat, luni seară, la Digi24, că o echipă face analiza dronei prăbuşite duminică seară în localitatea bistrițeană Dumitra.

  • ”(…) este într-adevăr o dronă.
  • La început eu am crezut, fiind în Bistriţa, fiindcă zona în care a căzut e aproape de locul unde m-am născut eu, la câteva localităţi distanţă, m-am gândit că este o glumă a unui club de aeromodele din zona Bistriţei pentru că acolo am avut aeromodelişti foarte buni şi ştiu că sunt foarte hâtri oamenii din zonă şi m-am gândit să nu fie vreo glumă.
  • Nu era o glumă, totuşi. Pe mine m-a anunţat un sătean, m-a anunţat direct, atunci când s-a întâmplat şi prima dată am crezut că este o glumă”, a afirmat ministrul Apărării, citat de News.ro.

El spune că aparatul nu avea explozibil de autodistrugere, fiind „o jucărie de dronă, de un metru şi ceva”.

  • „Este o dronă de cercetare-informaţii. A fost identificat tipul.
  • Nu este cum a început propaganda rusă, deja am văzut pe Tik Tok sau pe vreo altă reţea de socializare că e o dronă cu explozibil.
  • Nu este, e o dronă care a căzut acolo în nişte răchiţele şi care a fost adusă de copii în sat şi nu era periculoasă.
  • Evident, nu ştim de unde, este de fabricaţie sovietică şi nu există în dotarea armatelor în acest moment.
  • Este un alt tip de dronă faţă de cea care a ajuns la Zagreb care e mult mai mare, de 14 metri, dar era scoasă din uz, de fapt, după 1989”, a mai declarat Dîncu.

El a spus că autoritățile din Români au intrat în legătură şi cu reprezentanţii Ucrainei, care încearcă şi ei să obţină informaţii, să vadă de unde a plecat şi să identifice locul, dar „este clar că drona venea de pe teritoriul lor fiindcă nu are o autonomie de zbor foarte mare și putea să vină doar de undeva din zona Carpaţilor”.

Potrivit lui Dîncu, marţi vor fi făcute publice primele concluzii referitoare la datele tehnice ale dronei prăbuşite în Bistriţa-Năsăud.Sursa: www.hotnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri