0.9 C
București
luni, 11 decembrie 2023

Ministrul Educației din Franța vrea ca profesorii să poată preda și după studiile de licență, ca răspuns la deficitul de personal / Masteratul este obligatoriu pentru cariera didactică în prezent

Publicat pe


Formarea inițială a profesorilor din Franța este pusă în discuție zilele acesta de ministrul educației Pap Ndiaye. Oficialul a declarat, într-un interviu recent pentru publicația Le Monde, că o soluție pentru a mări bazinul de candidați pe posturile de profesori ar fi intrarea lor în Învățământ și după licență, nu doar după studiile de masterat didactic (MEEF) pe care le consideră, în prezent, un parcurs universitar complet pentru un profesor, scrie Edupedu.ro.

Prin acest proiect, potrivit sursei citate, Ministerul Educației are să-și lărgească automat bazinul de recrutare, în contextul în care profesia trece printr-o gravă criză de atractivitate.

Pe de o parte, există mai mulți studenți la licență, dar, pe de altă parte, aceștia sunt mai înclinați, se crede, să se angajeze la un masterat mai “sigur” pentru ei în privința carierei, mai notează Le Monde. Reforma ar putea fi pusă în aplicare din 2025, spune ministrul Ndiaye. După licență, ar urma doi ani de predare plătiți pentru tinerii absolvenți, fără a-i împiedica să se înscrie după și la masteratul didactic – MEEF prescurtat în franceză, adică Științele predării, educației și formării, potrivit L’Etudiant.fr.

O criză a profesorilor a fost produsă în 2010-2011 când obligația de a avea master a intrat în vigoare și numeroși studenți n-au mai optat pentru meseria de profesor din cauza impredictibilității, conform sursei citate. La fel s-a întâmplat și după anul 2019, la altă reformă a formării inițiale, când Ministerul Educației din Republică a reintrodus obligativitatea masteratului: instituția a fost nevoită să angajeze, pentru anul școlar început în septembrie 2022, 5.000 de profesori suplinitori, calificați sau nu, pentru catedrele neocupate.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro.Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri