12.7 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Ministrul Energiei, despre posibilitatea scăderii preţului la energie prin dimininuarea TVA-ului: „Preţul a revenit spre normal”

Publicat pe


Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre posibilitatea scăderii preţului la energie prin scăderea TVA-ului, însă veștile nu sunt tocmai cele pe care cetățenii voiau să le audă. Astfel că acesta a declarat că are anumite rezerve în ceea ce privește o posibilă micșorarea tarifelor de pe piața energiei cu ajutorul acestei variante.

Ce se întâmplă cu prețul la energie

În plus, Ministrul Energiei a ținut să menționeze că nu s-a discutat despre scăderea TVA-ului, astfel că nu știe să spună nimic concret în acest moment.

„Nu s-a discutat acest lucru. Sigur, orice variantă poate fi. Eu am rezervele mele personale vizavi de o scădere a TVA-ului care va duce, într-o primă etapă, la scăderea preţului, dar din experienţa văzută în România pe alte scăderi de TVA, ulterior, într-un timp relativ scurt, preţul a revenit spre normal, diferenţa de TVA regăsindu-se în profitul comercianţilor”, a declarat Virgil Popescu.

În prezent, România se confruntă cu o situație energetică nu prea bună, însă cu toate acestea stăm mai bine față de alte state europene.

„Să ştiţi că România se află într-o situaţie bună faţă de alte state. Noi avem disponibilitatea gazului şi a energiei electrice. Alte state caută şi acuma. Avem stocurile (…) România are un profil de producţie şi un profil de consum în aşa încât ne putem permite ca în perioada de vară să umplem depozitele din producţia proprie şi probabil, suplimentar puţin din importurile care vin.

Şi suntem deja la 70% capacitate de umplere – din totalul de 3miliarde avem 2.139.000 .000 – dacă până acum am ajuns la 70, vă daţi seama că probabil pâ7mă la sfârşitul lunii septembrie ajungem la acea cifră de 80%”, a adăugat Ministrul Energiei.

Ministrul Energiei Virgil Popescu

Până acum, consumul de energie a scăzut cu aproape 5%, Ministrul Energiei nu pune această scădere pe seama reducerii consumului la nivel național, menționând că se datorează numărului crescut de prosumeri din ultima vreme, care nu se regăsesc în nicio statistică.

„Faptul că a scăzut consumul de energie cu vreo 5% să ştiţi că nu înseamnă neapărat că românii nu mai consumă. A crescut foarte mult şi partea de prosumer, partea de oameni, de companii care îşi folosesc energia regenerabilă pentru autoconsum, îşi pun panouri fotovoltaice pe acoperişuri, iar acest lucru nu este dispecerizabil, adică nu se regăseşte pe statisticile Transelectrica, se găsesc la nivel de distribuitori.

Pentru că am stat să vedem dacă cu adevărat comportamentul a scăzut… nu cred, pentru că în paralel a crescut foarte mult partea de prosumer, odată cu modificarea legii, la sfârşitul anului trecut, prin care am încurajat acest lucru, a crescut, cred că de la câteva sute la zeci de mii şi este în creştere exponenţială numărul de prosumeri în România”, a afirmat ministrul Energiei.

Virgil Popescu nu a discutat despre revenirea exploatării gazelor de șist

Momentan, nu s-a adus în discuție revenirea exploatării gazelor de șist și nici nu s-ar mai pune problema exploatării, chiar dacă orice sursă de gaz trebuie luată în calcul. Deoarece avem puse la dispoziție gazele din Marea Neagră ar fi suficiente resurse cât să fie asigurat propriul consum.

„Nu am avut discuţii pe această remă, nu cred că se mai pune problema, că ar mai fi de actualitate, cu toate că orice sursă de gaz, să zicem, de principiu, este binevenită. Având gazele din Marea Neagră, şi având mai multe perimetre în Marea Neagră, cred că avem suficiente resurse să ne asigurăm consumul propriu începând cu 2026 şi să devenim un furnizor de securitate energetică regională”, a mai spus Virgil Popescu.

Mai mult, nu sunt probleme la reactorul centralei de la Cernovadă, însă puterea acesteia a scăzut recent din cauza scăderii debitului Dunării, odată cu seceta accentuată.

Sursa: www.impact.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri