4.9 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023

Ministrul Energiei: Sunt jaloane mai complicate

Publicat peExistă jaloane din PNRR pe energie cu un procent bun de îndeplinire, dar altele sunt mai complicate, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dând ca exemplu eficienţa energetică.

„Sunt jaloane unde suntem cu un procent bun de îndeplinire. De exemplu, Ordonanţa 109 a fost deja pusă în practică la marile companii, de la Nuclearelectrica până la Romgaz şi altele. Sunt jaloane mai complicate, care vizează eficienţa energetică, reforma 5 din PNRR, unde mai avem mult de lucru şi prioritatea mea zero în acest moment este să cresc capacitatea administrativă a ministerului, oamenii de acolo competenţi să continue să îşi facă treaba şi să reuşim, printr-o politică de resurse umane specifică acestor constrângeri din sectorul public, asta înseamnă transferuri, detaşări, să întărim pe termen scurt această Direcţie generală de ajutor de stat şi fonduri europene. Ea gestionează nu numai PNRR, ci şi Fondul pentru modernizare şi câteva scheme de ajutor de stat instituite prin hotărâri de guvern, cum este schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie. Este un efectiv redus, trebuie întărit, asta înseamnă că pe termen scurt soluţia o reprezintă transferurile sau detaşările, iar pe termen lung concursurile, dar un post scos la concurs şi a aduce pe cineva din afara sistemului şi a-l pregăti să livreze înseamnă trei-şase luni de zile”, a spus ministrul.

Întrebat despre jaloanele pe energie pe tranşele 3 şi 4 de plată din PNRR, ministrul Sebastian Burduja a arătat că se fac eforturi ca acestea să se încheie.

„Noi facem tot efortul ca la nivelul lunii septembrie să fim la zi cu ceea ce ţine de cererea de plată numărul 3. Pentru cererea de plată numărul 4 este o analiză în curs, dar şi acolo stadiul variază, sunt jaloane care au toate şansele de îndeplinire, cum e cel legal de contractele pentru diferenţă, (…), sunt altele care prezintă anumite provocări”, a mai spus el. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.

Sursa: www.cotidianul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri