32.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

Misterul scheletului uman dezmembrat vechi de 5000 de ani descoperit într-un cimitir preistoric din Munții Apuseni FOTO

Publicat pe


Duminica, 03 Septembrie 2023, ora 23:12

1123 citiri

Scheletul uman scos la suprafață de arheologi FOTO Muzeul Unirii

Arheologi din România, SUA și Marea Britanie au descoperit într-un sit arheologic din Munții Apuseni un schelet uman ce datează de circa 5000 de ani. Situl arheologic se află pe teritoriul comunei Râmeț, la câteva sute de metri de drumul județean Transalpina de Apuseni.

Cercetările de la Râmeţ au început în anul 2011, în cadrul unui proiect desfăşurat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia în parteneriat cu Hamilton College (SUA) şi McDonald Institute Cambridge (Marea Britanie).

În 2023 a fost cercetat un mormânt în care au fost așezate mai multe oase care au fost dezmembrate din corpul defunctului, iar apoi legate într-o poziție de fetus.

Situl arheologic din comuna Râmeț FOTO Muzeul Unirii

Scheletul este dezmembrat, oasele mâinilor și picioarelor au fost legate strâns, maxilarul este deplasat intenționat. O parte din oasele scheletului lipsesc, nu este unul complet. Acest fapt se poate datora practicării excarnației, o practică care este cunoscută la nivelul unor populații primitive și a unor triburi din zonele Africii sau Americii care expuneau corpurile defuncților și păsările curățau scheletul până la os, iar apoi se făcea o îngropare selectivă a oaselor”, a declarat arheologul Horia Ciugudean.

Imagine din timpul cercetărilor arheologice FOTO Muzeul Unirii

În 2019 ani a avut loc o campanie de săpături arheologice care a scos la iveală rezultate spectaculoase, care ar putea aduce informaţii noi şi relevante despre modul cum se făceau înmormântările în Epoca Bronzului (circa 3000 a. Chr.), adică vechi de circa 5000 de ani, dar şi despre oamenii care locuiau în această zonă a Apusenilor.

Prin analizele cu izotopi de stronţiu vor putea fi determinate legăturile genetice dintre populaţiile preistorice din zona Munţilor Apuseni şi zonele geografice mai apropiate sau mai depărtate şi din acest punct de vedere rezultatele vor fi o premieră şi vor aduce elemente interesante şi importante.

Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri