1 C
București
vineri, 2 decembrie 2022

Mitul că Putin este țarul mondial al energiei rămâne fără gaz

Publicat peEste ceva gazos în vocile alarmiste ale unora dintre comentatori care spun că sancţiunile economice impuse de ţările occidentale împotriva Rusiei de la invadarea Ucrainei ar fi creat „un război de uzură economică făcând ravagii în Occident, dată fiind presupusa rezilienţă sau chiar prosperitate a economiei ruse”, scrie revista Fortune. De fapt, economia rusă grav afectată și statutul Rusiei de exportator de energie se deteriorează semnificativ. După cum a scris specialistul în energie Dan Yergin, „în doar câteva săptămâni, Putin a distrus economia internaționalizată pe care o construiese de mai bine de 20 de ani, precum și reputația pe care Rusia și-o cultivase ca furnizor de încredere… Ceea ce a făcut a fost să submineze și să înjosescă cea mai importantă sursă de putere economică a Rusiei”. Pe scurt, Putin a făcut „ o enormă eroare de calcul ”,, după cum au spus experții Jason Bordoff și Megan O’Sullivan.

Putin are nevoie de piețele europene mult mai mult decât are nevoie lumea de surse de energie rusești

Într-adevăr, dintr-o perspectivă pur economică, Putin are nevoie de piețele europene mult mai mult decât are nevoie lumea de surse de energie rusești. Anul trecut, Europa a importat 46% din energia sa din Rusia, dar Rusia a exportat 83% din energia sa în Europa.

Mai puţin de 10% din capacitatea de gaz a Rusiei este gaz natural lichefiat, astfel încât exporturile de gaze ruseşti rămân dependente de un sistem de conducte fixe care transportă gaz. Marea majoritate a conductelor Rusiei merg către Europa; acele conducte, care provin din vestul Rusiei, nu pot fi conectate la o reţea separată de conducte care leagă Siberia de Est de Asia, care conţine doar 10% din capacitatea reţelei europene de conducte. 

Proiectele de conducte asiatice planificate de mult, aflate în construcţie, mai au câţiva ani până la a deveni operaţionale. 

Exporturile ruseşti de petrol reflectă acum şi influenţa economică şi geopolitică redusă a lui Putin. Recunoscând că Rusia nu are încotro să se îndrepte şi ţinând cont că au mai multe opţiuni de cumpărare decât câţi clienţi are Rusia la dispoziţie, China şi India susţin o reducere fără precedent de aproximativ 35 de dolari la achiziţiile de petrol din Uralii din Rusia, chiar dacă diferenţa istorică nu a depăşit niciodată 5 dolari – nici chiar în timpul crizei din Crimeea din 2014. Mai mult, petrolierelor ruseşti le ia în medie 35 de zile pentru a ajunge în Asia de Est, faţă de două până la şapte zile pentru a ajunge în Europa, motiv pentru care, istoric, doar 39% din petrolul rusesc a mers în Asia faţă de 53% cât era destinat Europei.

China nu a intrat pe piaţa rusească în măsura în care mulţi s-au temut

Importurile joacă un rol important în economia internă a Rusiei, constând în aproximativ 20% din PIB-ul Rusiei şi, în ciuda iluziilor belicoase ale lui Putin privind autosuficienţa totală, ţara are nevoie de inputuri, piese şi tehnologie esenţiale de la partenerii comerciali ezitanţi. În ciuda existenţei unor „scurgeri persistente“  de pe lanţurile de aprovizionare, importurile ruseşti s-au prăbuşit cu peste 50% în ultimele luni.

 

China nu a intrat pe piaţa rusă în măsura în care mulţi s-au temut; de fapt, conform celor mai recente comunicate lunare de la Administraţia Generală a Vămilor Chineze, exporturile chineze către Rusia au scăzut cu peste 50% de la începutul anului până în aprilie, scăzând de la peste 8,1 miliarde de dolari lunar la 3,8 miliarde de dolari. Având în vedere că China exportă de şapte ori mai mult în Statele Unite decât Rusia, se pare că chiar şi companiile chineze sunt mai preocupate de încălcarea sancţiunilor americane decât de pierderea poziţiilor marginale pe piaţa rusă, reflectând mâna economică slabă a Rusiei cu partenerii săi comerciali globali.

Unele dintre sectoarele cele mai dependente de lanţurile internaţionale de aprovizionare au fost afectate de o inflaţie debilitantă în jur de 40%-60% cu volume de vânzări extrem de scăzute. De exemplu, vânzările de maşini din străinătate în Rusia au scăzut cu o medie de 95%.

Golul lăsat de plecarea multinaționalelor

 

Afacerile globale atrăgeau aproximativ 12% din forţa de muncă a Rusiei (5 milioane de muncitori) şi, ca urmare a plecării multinaţionalelor, peste 1.000 de companii reprezentând aproximativ 40% din PIB-ul Rusiei şi-au redus operaţiunile în ţară, inversând valoarea investiţiilor străine de trei decenii şi susţinând fuga simultană fără precedent de capital şi talent într-un exod în masă de 500.000 de persoane, dintre care mulţi sunt exact muncitorii cu înaltă educaţie şi calificare tehnică pe care Rusia nu îşi permite să-i piardă. Chiar şi primarul Moscovei a recunoscut o pierdere masivă de locuri de muncă pe măsură ce companiile străine se retrag complet de pe piaţa rusă.

Bugetul sub presiune

Rusia este de fapt pe cale să înregistreze un deficit bugetar în acest an echivalent cu 2% din PIB, potrivit propriului său ministru de finanţe – unul dintre singurele cazuri în care bugetul a fost deficitar în ultimii ani, în ciuda preţurilor ridicate la energie – din cauza cheltuielilor nesustenabile ale lui Putin; pe lângă creşterile dramatice ale cheltuielilor militare, Putin recurge la o intervenţie fiscală şi monetară ineficientă, dramatică, inclusiv folosind o serie de proiecte preferate ale Kremlinului pentru a dubla alimentarea cu monedă a Rusiei de la începutul invaziei. Cheltuielile nesăbuite ale lui Putin pun în mod clar sub presiune finanţele Kremlinului.

Cea mai evidentă provocare cu care se confruntă fondurile pentru zile negre ale lui Putin este faptul că din rezervele sale valutare de aproximativ 600 de miliarde de dolari, acumulate din veniturile de ani de zile din petrol şi gaze, 300 de miliarde de dolari sunt îngheţate şi nu sunt la îndemâna Kremlinului, ţările aliate din Europa, SUA şi Japonia restricţionând accesul la bani. 

Rezervele valutare scad într-un ritm alert

Rezervele valutare rămase ale lui Putin scad într-un ritm alarmant, cu aproximativ 75 de miliarde de dolari de la începutul războiului.

Unul dintre punctele de discuţie de propagandă preferate ale lui Putin, aprecierea rublei este o reflectare artificială a controlului fără precedent, draconic, al capitalului. Restricţiile fac imposibil pentru orice rus să cumpere în mod legal dolari sau chiar să acceseze majoritatea depozitelor în dolari, în timp ce umflă artificial cererea prin achiziţii forţate de către marii exportatori – toate acestea rămân în mare parte în vigoare astăzi.

 

Cursul de schimb oficial este, oricum, înşelător, întrucât rubla se tranzacţionează, fără a fi surprinzător, la volume dramatic diminuate faţă de perioada de dinainte de invazie. Potrivit multor relatări, o mare parte din aceste tranzacţii au migrat către pieţele negre, neoficiale ale rublei. 

După cum dezvăluie noua analiză economică a Fortune, noile trucuri ale lui Putin, cum ar fi sistare furnizării gazului către Europa, au afectat de fapt economia rusă mult mai mult decât rănește Europa – iar pierderea veniturilor din petrol și gaze este catastrofală pentru Rusia, având în vedere cheltuielile guvernamentale record, un deficit bugetar echivalent cu două procente din PIB și fonduri în scădere pentru zilele grele.

Poziția energetică în declin a lui Putin este doar o dimensiune a colapsului sistematic al economiei ruse. În mod clar, nu există niciun geniu economic sau un expert în piață care să conducă la disrupțiile energetice perturbatoare ale lui Putin.

Mai degrabă, strategia președintelui rus pare a fi o tactică clasică desparte și cucerește – instrumentul atemporal al autocraților nesiguri. El își propune să semene cât mai mult haos și panică și să pună cât mai multe obstacole în fața opoziției unificate.

Pariul pe care Putin pare să-l facă este că, prin forțarea unor compromisuri economice dificile, presiuni ale prețurilor și întreruperi tranzitorii ale aprovizionării asupra electoratului occidental anxios și punând țările unele împotriva altora, hotărârea din democrațiile occidentale poate slăbi și, în cele din urmă, se poate rupe. Se pare că se bazează pe un mod cinic și transparent că regimul autoritar din Rusia este mai bine poziționat pentru a rezista durerii economice paralizante, care este deja de multe ori mai rău decât orice experimentează Occidentul.

Din nefericire pentru Putin, există puține dovezi că eforturile sale de a folosi energia ca pârghie pentru a diviza societatea civilă oferă dividende concrete.

Departe de a fi spectatori pasivi și ostili, factorii de decizie de pe ambele maluri ale Atlanticului recunosc în mare măsură provocările stringente în materie de energie și iau măsuri colective decisive în consecință.

Potrivit managerului de fonduri speculative petroliere Pierre Andurand, invazia rusă a Ucrainei a adus în mod paradoxal mai mult petrol pe piața globală, nu mai puțin. Rezervele strategice din întreaga lume au eliberat, fără precedent 240 de milioane de barili – ​​o cifră care depășește cu o marjă bună producția pierdută din Rusia.

În SUA, deși prețurile sunt întotdeauna influențate de o confluență de factori, prețurile interne ale petrolului și gazelor sunt acum sub nivelul avut la începutul invaziei din februarie.

În Europa, unde spectrul raționalizării gazelor naturale impune provocări mai dramatice, este important de remarcat faptul că factorii de decizie din UE recunosc în mod unanim importanța solidarității cu Ucraina. Mass-media occidentală ar fi înțelept să recunoască o asemenea hotărâre precum prețul libertății, în loc de amenințările exagerante care duc la crearea de mituri ale lui Putin.

Singura modalitate de a face față unui bătăuș autoritar de tipul lui Putin este să rămânem uniți, concluzionează revista.

În ciuda prezentării apocaliptice concepută pentru publicul TV și a scepticismului cinic fără acoperire, faptele sugerează că, atunci când vine vorba de provocări energetice, Putin este cel care rămâne fără benzină, în timp ce Occidentul este ocupat să-și găsească surse de aprovizionare din altă parte.Sursa: ziare.com

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri