29.2 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Mokom Gawaka, fostul lider al unei miliții din Republica Centrafricană, a fost predat Tribunalului Penal Internațional / Acesta este acuzat de crime împotriva umanității

Publicat pe


Tribunalul Penal Internațional (TPI) a anunțat luni că fostul lider al miliției din Republica Centrafricană, Maxime Jeoffroy Eli Mokom Gawaka, a fost predat instanței de către autoritățile din Ciad, potrivit Reuters. Mokom este acuzat de crime împotriva umanității și crime de război.

Mokom, coordonator național al așa-numitelor miliții anti-balaka, este acuzat de crime împotriva populației civile musulmane din Republica Centrafricană (RCA), inclusiv tortură, exterminare și folosirea copiilor soldați.

Republica Centrafricană a fost devastată de războaie după ce o coaliție formată predominant din rebeli musulmani, cunoscuți sub numele Seleka, sau „alianța” în dialectul Sango, a preluat puterea în martie 2013.

Conducerea brutală a țării a dat naștere milițiilor creștine „anti-balaka”. Mai mulți lideri ai ambelor facțiuni se confruntă cu acuzații la TPI.

Instanța internațională a emis în 2018 un mandat de arestare pe numele lui Mokom, afirmând că există motive rezonabile să se creadă că acesta este responsabil, în calitate de coordonator al milițiilor anti-balaka, pentru crimele comise împotriva civililor musulmani în timpul atacurilor din toată țara, cel puțin în intervalul septembrie 2013 – decembrie 2014.

Alți doi lideri ai milițiilor anti-balaka sunt judecați la Haga, în timp ce liderul Seleka este în arest și așteaptă procesul.

 Sursa: www.g4media.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri