16.8 C
București
duminică, 1 octombrie 2023

Moment istoric la Constanța! Termocentrala “CET Palas” trece în patrimoniul public de stat

Publicat peCITR, principalul jucător în piaţa de restructurare şi insolvenţă din România, anunţă că termocentrala CET Palas din Constanţa, aflată în proprietatea companiei de termoficare Electrocentrale Constanţa, a fost transferată în patrimoniul public de stat.

Valoarea de transfer a activului este 107,7 mil. lei, raportat la valoarea de piaţă stabilită în procedura de insolvenţă, spun oficialii CITR.

“Transferul termocentralei este o soluţie identificată de echipa CITR, în calitate de administrator judiciar al Electrocentrale Constanţa, în misiunea sa de a salva activitatea companiei prin asigurarea continuităţii producţiei de apă caldă şi agent termic în municipiul Constanţa.

Transferul reprezintă unul dintre pilonii de restructurare a activităţii Electrocentrale Constanţa. Strategia pe termen lung este integrarea CET Palas într-un SACET (Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică) eficient operaţional şi din punct de vedere energetic care să se poată auto-susţine.

Acest proces foarte complex a fost realizat cu sprijinul Primăriei Constanţa, Ministerului Energiei şi Ministerului Finanţelor Publice, care au dat dovadă de multă implicare, deschidere şi viziune pe termen lung”, a afirmat Florin Constantin, Partener în cadrul CITR.

Termocentrala „CET Palas” este un activ industrial de interes pentru sistemul energetic naţional, care aparţine de Electrocentrale Constanţa SA, “unul dintre puţinii operatori economici din România ce a putut îndeplini cerinţele legale privind transferul unui astfel de activ sub egida dispoziţiilor speciale ale Ordonanţei 60/2019”.

“Mecanismul a implicat transferul termocentralei „CET Palas” în proprietatea statului român şi administrarea Ministerului Energiei şi stingerea creanţelor bugetare deţinute în procedură de către Ministerul Finanţelor Publice.

Astăzi mecanismul a fost finalizat prin transferul activului în domeniul public al UAT Constanţa. Astfel, strategia pe termen lung de a integra CET Palas în SACET Constanţa a fost îndeplinită”, a declarat Andreea Găişteanu, Senior Insolvency Practitioner, CITR.

Procesul este închis prin aprobarea Hotărârii de Guvern privind trecerea activului din domeniul public al statului, în domeniul public al U.A.T. Constanţa adoptată astăzi, 22 iunie 2023.

Electrocentrale Constanţa SA a intrat în insolvenţă în data de 24.05.2019 din cauza pierderilor majore pe lanţul de furnizare a energiei termice. Principalii creditori ai CET Constanţa sunt: S.N.G.N. Romgaz , S.N.T.G.N. Transgaz, RAJA Constanţa, Tinmar Energy, Electrica Furnizare, Electrocentrale Bucureşti şi ANAF.

Societatea Electrocentrale Constanţa SA este unicul producător de energie termică sub formă de apă fierbinte (peste 95%) necesară încălzirii şi preparării apei calde menajere, ce furnizează agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al consumatorilor din Municipiul…Sursa: cugetliber.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri