4.4 C
București
sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Mutu, Dinamo, Naționala, guvernul ș.a.m.d.

Publicat peCăpitanul echipei reprezentative, Vlad Chiricheș, a dat de două ori pe lîngă minge și echipa României a pierdut cu 2-0 o partidă banală cu Muntenegru. Și în alte partide mai importante atacanții României au ratat din cele mai clare ocazii. Ce-i așa nou în toate astea, cînd noi dăm pe lîngă minge în mod obișnuit! De cîte ori au dat pe ”lîngă minge” Traian Băsescu și Klaus Iohannis? Să nu ne mai întrebăm cîte chifle au făcut Vasilică Cîțu și Ludovic Orban sau Nicolae Ciucă și alți premieri care i-au precedat.

De ani de zile, ai noștri ”dau pe lîngă minge”. În economie, în diplomație, în politică, în finanțe, în negocieri, în gestionarea treburilor  statului. Ne-am obișnuit cu asta cum ne-am obișnuit cu trecerea timpului.

Să ne întoarcem la fotbal. Ce așteptăm de la el? Meciul de adio a lui Adrian Mutu? După ce a trîntit nenumărate echipe, după ce a dat fuga de la Naționala de tineret, după ce a rămas dator la Chelsea pentru trasul pe nas, el continuă să fie model și trebuie să-i marcăm retragerea din fotbal. Unul dintre scandalagiii fotbalului nostru, cu chefuri și evadări din cantonamente, cu cafteli, cu baruri și discoteci nu poate să se retragă oricum. De mirare că retragerea lui nu a fost transformată într-o sărbătoare națională!? Marea afacere fotbalistică a clanului Becali trebuie fixată cumva în caldendar.

De cînd s-a retras Adrian Mutu? Să nu uităm niciodată! Este un eveniment, nu o glumă tristă care spune totul despre morala fotbalului românesc! De cînd a plecat Pinalti din fotbal? Alt eveniment? Dar Vasile Ianul? Dar Negoiță? Dar Gigi Nețoiu și Mitică Dragomir? De fapt, retrogradarea echipei Dinamo pentru prima dată în istoria clubului nu este decît un alt semn al unui fenomen. Nici vorbă de un accident, de o întîmplare. Este deja o tradiție a decăderii continue. Toate sunt expresia unei stări de lucruri din societate.

De la prăbușirea clubului Dinamo, cel ținut de poliție (miliție) la o anume înălțime, pînă la eșecurile repetate ale echipei naționale nu este decît același drum pe care merge toată societatea românească. Merge economia mai bine? Producem mai mult petrol, oțel, gaz? Ne întrecem cu cineva în materie de tractoare, electronice, îmbrăcăminte și produse alimentare? Care este diferența între alegerea lui Burleanu și cea a lui Traian Băsescu sau a lui Klaus Iohannis? Bătălia pentru putere la nivele diferite. Și atît. Funcționează federația română de fotbal mai bine ca guvernul sau ca SRI, ca parlamentul sau ca Senatul? Arbitrajul din fotbal este mai corect decît arbitrajul economic de la Camera de Comerț și Industrie a Românei? Sau decît cel judiciar între împricinați? Dă numai Vlad Chiricheș pe lîngă minge? Vasile Dîncu și Marcel Ciolacu, nu! Firea și Pandele sunt artiști și merită să fie campioni, nu-i așa?
O competiție națională la furatul căciulii devine din ce în ce mai intensă și domină țara în mai toate domeniile. Geaba ne plîngem de fotbal. Din păcate, datul pe lîngă minge a venit din toată societatea și nu-i de mirare că a ajuns și la singurul în care o vreme am fost ceva mai răsăriți.

Sursa: www.cotidianul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri