15.6 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023

National Security Archive: Documentele arată relaţiile complicate ale PCR cu Cominternul condus de sovietici

Publicat pe


National Security Archive (Arhiva Naţională de Securitate) este o instituţie de cercetare şi arhivare neguvernamentală, non-profit, situată în campusul Universităţii George Washington din Washington, D.C. Înfiinţată în 1985 pentru a verifica secretul guvernamental în creştere. Arhiva de Securitate Naţională este un centru de jurnalism de investigaţie, un susţinător al guvernării deschise, un institut de cercetare în domeniul afacerilor internaţionale şi cel mai mare depozitar de documente americane declasificate în afara guvernului federal.

Arhiva de Securitate Naţională a stimulat declasificarea a peste 15 milioane de pagini de documente guvernamentale, fiind principalul utilizator non-profit al Legii americane privind libertatea de informare (Freedom of Information Act – FOIA). A depus în total peste 70.000 de cereri FOIA şi de declasificare în cei peste 35 de ani de existenţă, notează News.ro.

Materialul publicat vineri despre secţiunea română a Cominternului este compilat şi editat de dr. Corina Snitar de la Universitatea din Glasgow. Articolul include noi detalii despre misiunile atribuite de Comintern (Internaţionala Comunistă) membrilor din statele „revoluţionare”, subliniind relaţiile tot mai antagoniste cu puterile imperiale din Occident – ceea ce istoricul Robert Hager a numit „Războiul Rece înainte de Războiul Rece”.

Partidul Comunist Român, în special, a fost construit şi reasamblat de mai multe ori în conformitate cu planurile Moscovei. Sub presiunea constantă a poliţiei secrete româneşti, secţiunea română a Cominternului a devenit mai preocupată de promovarea propagandei sovietice şi de garantarea propriei securităţi decât de emanciparea clasei muncitoare din România. Deşi cea de-a Treia Internaţională s-a încheiat în urmă cu 80 de ani, înţelegerea rolului şi a dinamicii interne a Cominternului rămâne un obiectiv important, având în vedere importanţa sa în mişcarea comunistă şi în afacerile mondiale în anii critici care au precedat şi au continuat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – se arată în preambulul articolului.

Citește și


bruno breguet, nicolae ceausescu, carlos sacalul

Chiar dacă Cominternul a încetat să mai existe în 1943, moştenirea sa a rămas vizibilă pe toată perioada în care regimurile comuniste au rămas la putere în Europa Centrală şi de Est, scrie dr. Corina Snitar.

Dosare recent descoperite, adunate de la Arhivele Naţionale şi Istorice Române, extind problema modului în care membrii individuali au răspuns la aceste directive, dezvăluind modul în care Partidul Comunist Român, în special, a fost construit şi reconstruit pentru a se conforma edictului Moscovei.

Aproape inexistenți în perioada interbelică

Partidul Comunist din România (PCdR), creat la 8 mai 1921 prin divizarea Partidului Socialist, a fost aproape invizibil pe scena politică românească şi avea să rămână aşa până în 1944. Mai mult, pe tot parcursul…Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri