20.5 C
București
duminică, 25 septembrie 2022

Negocierile dintre Ucraina și Rusia se reiau luni. Rusia ar fi cerut Chinei arme și ajutor economic, scrie presa din SUA

Publicat pe


Negocierile dintre Ucraina și Rusia se reiau luni. Discuțiile au loc prin videoconferință și ambele părți au transmis mesaje conform cărora înregistrează progrese. Delegația ucraineană se așteaptă să obțină rezultate concrete în zilele următoare. Până atunci, ministerul britanic al Apărării spune că forțele navale ale Rusiei controlează coasta Mării Negre și au blocat accesul Ucrainei la principala rută de export. Între timp, presa americană scrie că Rusia a cerut Chinei ajutor militar şi economic. Ambasada Chinei de la Washington a transmis că nu este la curent cu această cerere.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

ACTUALIZARE 7.00 O sesiune de negocieri prin videoconferinţă între Rusia şi Ucraina va avea loc luni, a confirmat duminică seara Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, notează AFP.

„Luni va avea loc o sesiune de negocieri pentru a face un rezumat al rezultatelor preliminare” ale discuţiilor, a scris el pe contul său de Twitter.

Mihailo Podoliak: Rusia percepe acum mult mai adecvat lumea din jurul ei. Este mult mai sensibilă la poziția Ucrainei, care și-a arătat capacitățile pe câmpul de luptă, și la acțiunile Ucrainei în ceea ce privește protejarea intereselor sale.

Propunerile noastre sunt pe masă și sunt foarte ferme. În primul rând, se referă la retragerea trupelor, încetarea focului etc. În principiu, nu vom renunța la niciuna dintre pozițiile noastre. Rusia înțelege deja acest lucru. Rusia începe să discute constructiv.

Wendy Sherman, secretar de stat adjunct al SUA: Statele Unite pun o presiune enormă asupra lui Vladimir Putin pentru a-l determina să-și schimbe calculele, să pună capăt acestui război, pentru a fi de acord, în primă instanță, cu o încetare a focului, cu coridoarele umanitare și în cele din urmă să pună capăt invaziei. Acea presiune începe să aibă un anumit efect. Observăm câteva semnale ale dorinței de a avea negocieri reale, serioase, dar trebuie să spun că, până acum Vladimir Putin a arătat că vrea să distrugă Ucraina. Trebuie să-i ajutăm pe ucraineni cu tot ce putem.

ACTUALIZARE 6.45. Liderul cecen Ramzan Kadîrov se află în Ucraina. Un clip postat de acesta pe rețelele sociale a fost preluat de Nexta.

Conform mesajului care însoțește imaginile, Kadîrov ar discuta planurile de luptă cu militarii ceceni care ajută trupele ruse. Mai mult, liderul pro-rus al republicii cunoscute pentru violențele care au loc acolo i-ar fi transmis și un mesaj lui Volodimir Zelenski. Îi spune acestuia că va fi găsit de luptătorii ceceni, indiferent unde s-ar ascunde.

ACTUALIZARE 6.30 Rusia a cerut ajutor economic şi militar Chinei pentru a continua războiul în Ucraina şi a ocoli sancţiunile occidentale, a informat duminică cotidianul american New York Times (NYT), într-un moment în care Washingtonul a avertizat Beijingul să nu acorde asistenţă Moscovei.

Potrivit publicaţiei americane, care citează responsabili sub protecţia anonimatului, Rusia a cerut Chinei să îi furnizeze echipament militar pentru război şi ajutor economic în efortul de a depăşi sancţiunile internaţionale. Aceşti responsabili nu au precizat natura exactă a ajutorului solicitat, nici dacă China a răspuns.

„Nu am auzit niciodată vorbindu-se despre asta”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington pentru mai multe media.

ACTUALIZARE 6.15. Ministerul britanic al Apărării spune că forțele rusești au blocat coasta ucraineană a Mării Negre, împiedicând desfășurarea comerțului maritim internațional al acestei țări.

Ministerul britanic postează în fiecare seară pe Twitter o actualizare a informațiilor pe care le are în legătură cu frontul din Ucraina. Postarea de duminică a ministerului precizează: „Forțele navale ruse au instituit o blocadă în largul coastei ucrainene a Mării Negre, izolând efectiv Ucraina de comerțul maritim internațional”.

ACTUALIZARE 6.00. Armata ucraineană a zădărnicit o încercare a vehiculelor militare rusești de a traversa râul Irpin pe un pod de pontoane construit în apropiere de Hostomel, arată o nouă imagine din satelit de la compania Maxar Technologies, potrivit CNN.

Podul a apărut pentru prima dată în imaginile din satelit de la Maxar joi, 10 martie, iar în noua fotografie, acesta pare să fi fost distrus.

În plus, într-o altă fotografie, care a circulat duminică pe rețelele sociale, se vede mai de aproape podul de pontoane distrus și vehiculele militare rusești zăcând în apă, în apropiere. CNN a geolocalizat și a confirmat autenticitatea fotografiei postate pe rețelele sociale.

O imagine care circulă pe rețelele sociale arată un pod de pontoane peste Irpin care a fost distrus Foto: CNN

Editor : G.M.Sursa: www.digi24.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri