16.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Nicolae Ciucă: Este o atrocitate ceea ce se întâmplă în Ucraina. Să tragi în civili neînarmați înseamnă crime de război. Ne putem aștepta la absolut orice / Premierul compară invazia cu intervenția rusă din Siria

Publicat pePremierul Nicolae Ciucă, general în rezervă și fost șef al Statului Major General, spune că este „o atrocitate” ceea ce se întâmplă în Ucraina și a amintit că să tragi în civili neînarmați înseamnă crime de război.

Nicolae Ciucă compară invazia rusă din Ucraina cu intervenția rusă din Siria: „Nu s-a ținut cont că sunt civili, că sunt militari”

Întrebat duminică seară la Digi 24 ce părere are despre faptul că în războiul din Ucraina armata rusă trage inclusiv în civili, premierul Nicolae Ciucă a explicat: „Acestea sunt crime de război. Nu există absolut niciun motiv să tragi în civili neînarmați, în femei, în copii, în bătrâni. Explicația este una singură – crime de război. Știți foarte bine, am fost militar, am fost în teatrele de operații. Erau două componente – una militară și una de asistență civil-militară – și aveam structuri care se ocupau doar de modul în care puteam să sprijinim populația locală”.

„Este o atrocitate ceea ce se întâmplă, să tragi în oameni neînarmați – asta este definiția pe care o pot da acestei manifestări. Indiferent de situație, indiferent de ce s-ar întâmpla, indiferent de scop, nu se poate trage în femei, în copii, în bătrâni, în oameni neînarmați. Este absolut inexplicabil”, a mai afirmat prim-ministrul.

Moderatorul emisiunii a adăugat că armata rusă a bombardat inclusiv școli, spitale și blocuri de locuințe.

„Asta spune tot despre modul în care înțeleg să se planifice și să se ducă o acțiune militară. Încă o dată, vă spuneam un pic mai devreme, nu ne-am fi gândit vreodată să ajungem în situația unui conflict de asemenea anvergură, darămite să ne găsim în situația în care să vedem astăzi, în anul 2022, că nu se face niciun fel de diferență, nu se ține cont absolut de nimic și efectiv se merge, scuzați-mi expresia, otova cu totul.

De fapt, am văzut chestiunile acestea în Siria. Acțiunile armatei ruse în Siria au avut același clișeu – putem să vedem ce a rămas în urma bombardamentelor pe care le-au executat asupra orașelor, nu s-a ținut cont că sunt civili, că sunt militari, că sunt cetățeni, ce sunt acolo, nu! Totul afectat – eh, cam așa observăm în ultimele zile că se întâmplă și în Ucraina”, a continuat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă se așteaptă ca Rusia să folosească și aviația pentru a ataca populația civilă, premierul a spus: „La ceea ce se întâmplă acum ne putem aștepta la orice, la absolut orice”.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri