-1.6 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Noi proteste în Israel împotriva legilor justiției propuse de guvernul lui Netanyahu / Poliția încearcă să disperseze manifestanții cu tunuri cu apă și ofițeri călare – VIDEO

Publicat pe


Protestatarii din Israel au blocat marți autostrăzi importante și s-au ciocnit cu poliția într-o nouă serie de manifestații pe scară largă împotriva controversatei reforme judiciare promovate de guvernul lui Benjamin Netanyahu, care acum a ajuns în parlament, relatează Reuters.

Noi proteste in IsraelFoto: Ohad Zwigenberg / Associated Press / Profimedia Images

Mulțimi de manifestanți care purtau steagul țării au oprit traficul în intersecții importante și pe autostrăzi naționale, unii așezându-se pe astfalt în fața mașinilor.

În Tel Aviv, hubul financiar al țării, autoritățile au desfășurat poliția ecvestră pentru a sparge demonstrațiile.

În Ierusalim polițiștii au folosit un tun cu apă pentru a-i dispersa pe unii dintre manifestanți, în timp ce alții au fost luați pe sus cu forța.

Poliția a anunțat că cel puțin 42 de persoane au fost arestate în contextul în care este așteptat ca protestele să se intensifice pe parcursul zilei de marți.

De ce vrea guvernul israelian să modifice modul în care funcționează sistemul judiciar

Insistența coaliției religios-naționaliste a lui Netanyahu de a schimba din temelii sistemul judiciar pentru a-l aduce sub controlul ramurii executive a declanșat proteste fără precedent în Israel și a provocat îngrijorări în rândul partenerilor occidentali privind o involuție a democrației israeliene.

Proiectul legislativ va avea nevoie de 3 runde de vot pentru a deveni lege, primul dintre acestea având loc luni noaptea în strigătele de „rușine” ale legiuitorilor opoziției. Protestatari care au reușit să intre în Knesset, parlamentul unicameral al Israelului, au fost evacuați înaintea votului.

Dacă va fi adoptat, proiectul va limita drastic puterile Curții Supreme de a anula deciziile luate de guvern, miniștri și oficialii aleși. Criticii afirmă că el elimină practic controlul judiciar asupra puterii executive, punând în pericol democrația și permițând înflorirea corupției.

Însă partidele ultrareligioase și naționaliste din guvernul lui Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria țării, susțin că modificările sunt necesare pentru a ține sub control puterea judecătorească, pe care o acuză de activism judiciar în favoarea politicilor de stânga.

După luni de proteste de anvergură, Netanyahu a anunțat la…Sursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri