15.6 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023

Noul Complex Energetic Valea Jiului ar putea deveni funcţional în cursul lunii septembrie. Declarațiile ministrului Energiei

Publicat pe„Noi ne străduim ca în toamna aceasta, cât de curând, să avem o nouă soluţie prin noua companie, Complexul Energetic Valea Jiului. Acolo, cei care lucrează actualmente în Complexul Energetic Hunedoara vor avea un loc de muncă şi vor putea să-şi desfăşoare, în continuare, activitatea. (…) Noi ne străduim să accelerăm o serie de paşi, unde am constatat întârzieri. Asta necesită, pe de o parte, o procedură de dare în plată de la Complexul Energetic Hunedoara către Complexul Energetic Valea Jiului, şi pe de altă parte, acordarea unei sume de bani de la bugetul de stat către noua companie, ceea ce înseamnă o procedură de ajutor de stat. Asta implică un dialog cu Comisia Europeană, o negociere, dar noi ne vom strădui ca în termenul cel mai scurt, deci la nivelul lunii septembrie sau până la 1 octombrie, această problemă să fie rezolvată”, a spus ministrul Energiei.

În ceea ce priveşte ritmul lucrărilor de la Termocentrala Mintia, cumpărată anul trecut de un investitor privat care a început o procedură de modernizare a instalaţiilor, ministrul a apreciat că aceasta ar putea să funcţioneze, din nou, peste aproximativ doi ani de zile.

„Ei se mişcă într-un ritm foarte bun, din tot ceea ce ştiu din teren. Investitorul deja a alocat o sumă importantă de bani. Lucrează cu o mare companie energetică şi principal furnizor de turbine. Acolo va fi o capacitate impresionantă de 1.700 de MW, putere instalată, şi cred că într-un an şi jumătate, doi ani de zile, vom putea să vedem producţie de energie electrică la Mintia, din nou”, a apreciat Sebastian Burduja, citat de Agerpres.

Ministrul Energiei se află duminică în judeţul Hunedoara, unde a luat parte la manifestările dedicate Zilei Minerului, în Valea Jiului, în cursul după-amiezei el mai având programată o vizită la Termocentrala Mintia.

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul Centenarului Mausoleului Eroilor de la Mărăşeşti: „Conflictul militar din vecinătatea graniţelor noastre ne aminteşte ororile războiului”

Sebastian Burduja a postat pe pagina sa de Facebook impresiile din activităâile sale pe Valea Jiului și a adus un omagiu minerilor uciși în timpul grevei de la Lupeni, din 1929.

„Astăzi, Petroșani. 6 august e ziua în care comemorăm minerii uciși în timpul grevei de la Lupeni, din 1929. Știu că pare un an dintr-o altă lume, dintr-o altă epocă și altă dimensiune. Doar că trecutul și felul în care învățăm să-l respectam ne definesc ca oameni. Și definesc modul în care înfăptuim viitorul.

Valea Jiului nu trebuie să aibă legatură cu vreo culoare politică. Așteptările oamenilor, speranțele lor pentru o viață mai bună nu sunt doar niște cuvinte. Sunt despre pâinea albă pe care au dreptul să o pună familiei pe masă după zilele grele de muncă “în fundul muntelui”. Toate, la un loc, vizează onoarea noastră și obligația de a le îndeplini….Sursa: www.realitatea.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri