31.1 C
București
marți, 5 iulie 2022

Noul pretext invocat de Rusia pentru invadarea Ucrainei. Intervenția lui Serghei Lavrov la Geneva a fost boicotată

Publicat peMarti, 01 Martie 2022, ora 13:20

3205 citiri

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a invocat marți, 1 martie, tehnologia nucleară sovietică pe care a deține Ucraina pentru a justifica invazia în țara vecină.

Într-un discurs înregistrat, difuzat în cadrul Conferinţei privind Dezarmarea ce are loc la Geneva, Lavrov a spus că Moscova ia toate măsurile posibile pentru a împiedica prezenţa armelor nucleare în Ucraina, el subliniind că pentru Rusia este inacceptabil ca unele ţări europene să găzduiască arme nucleare ale SUA.

Potrivit lui Serghei Lavrov, citat de agenţiile de presă ruse TASS şi RIA, este timpul ca armele nucleare ale SUA din Europa să se întoarcă acasă, demnitarul rus exprimând disponibilitatea Rusiei de a lucra împreună cu Washingtonul cu privire la stabilitatea strategică.

Şeful diplomaţiei ruse a făcut un apel la abţinere de la paşi, în consolidarea militară, care ar încălca securitatea indivizibilă şi a subliniat că Occidentul nu ar trebui să construiască obiective militare în ţări din fosta Uniune Sovietică.

Pe de altă parte, ministrul rus de Externe a remarcat că Uniunea Europeană a optat pentru sancţiuni în locul dialogului cu Rusia.

AFP relatează că numeroase delegaţii, printre care a Ucrainei şi cele din mai multe ţări occidentale, au boicotat intervenţia lui Serghei Lavrov, ieşind din sală la începerea difuzării discursului ministrului rus.

Demnitarul rus ar fi trebuit să vină personal la Geneva, dar şi-a anulat luni deplasarea invocând ”sancţiunile antiruse” care interzic survolarea teritoriului Uniunii Europene de aeronave ruse.

Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri