4.9 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023

Nu mai ştim să mâncăm româneşte! I-am îmbogăţit pe turci cu cantitatea de roşii cumpărată de la ei

Publicat pe


Unde este agricultura românească? Unde sunt fermierii noştri? De ce am ajuns să mâncăm roşii aproape exclusiv din Turcia? Până să primim răspunsuri la aceste întrebări, de la Guvernul Ciolacu, ne mirăm că ţara noastră a devenit cel mai mare importator de roșii de la turci.

Doar în primele șase luni ale anului, România a importat din Turcia roșii în valoare de peste 60 de milioane de dolari.

Până şi Ucraina, unde e război, importă mai puţin

România a fost urmată de Ucraina, cu exporturi în valoare de 51.315.000 de dolari, de Polonia cu 38.626.000 de dolari și Germania, cu exporturi de 35.314.000 de dolari. Rusia s-a situat pe locul cinci, valoarea exporturilor fiind de 29.563.000 de dolari.

Turcia a exportat roșii în valoare de 326 de milioane de dolari, în total.

Programul „Tomata”, un eşec?

Teoretic, am avea şi noi un proiect naţional de încurajare a producţiei de roşii. România investește în fiecare an zeci de milioane de euro din bugetul statului pentru a finanțata producția internă de roșii, după o celebră inițiativă a lui Liviu Dragnea din 2017, transformată ulterior în ”programul Tomata”.

În acest an, subvenția de la bugetul de stat e acordată de guvern an ca ajutor de minimis pentru culturile în sere și solarii. În 2023, bugetul total alocat de Ministerul Agriculturii este de 262 milioane de lei (53 milioane de euro).

Datele recente arată că prăbușirea prețului la roșii s-a produs din cauza suprasaturării pieței.

Sursa: www.national.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri