20.3 C
București
duminică, 1 octombrie 2023

NU se mai dau banii de salarii! Veste cruntă pentru acești angajați din România

Publicat pe


Guvernul României se pregătește să adopte măsuri care vor duce la o reducere semnificativă pentru veniturile magistraților. Aceste măsuri fac parte dintr-un pachet de reducere a cheltuielilor bugetare și au fost discutate în cadrul negocierilor cu Comisia Europeană privind reducerea cheltuielilor publice în România.

Venituri magistrați. Care sunt schimbările

Draftul „Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea/regionalizarea serviciilor publice, disciplina economico financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative” a apărut duminică în spațiul public.

Venituri magistrați. Astfel, Guvernul intenționează să reducă veniturile magistraților, ceea ce include judecătorii și procurorii. Acest lucru va afecta în special veniturile pe care aceștia le-au câștigat prin hotărâri judecătorești definitive și acte ale ordonatorilor de credite. Aceste sume nu vor mai fi plătite în cursul acestui an, ci începând cu anul 2024.

„Tranșele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, care fac obiectul plații eșalonate, reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, precum și tranșa aferentă anului 2023 din sumele reprezentând drepturi de natură salarială restante stabilite în favoarea personalului din sistemul justiției prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, a cărei plată este reglementată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2019 privind eșalonarea plății drepturilor salariale restante pentru unele categorii de personal din sistemul justiției, neplătite până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se plătesc în anul 2024”, se arată în draftul de OUG.

Se limitează și sporurile

De asemenea, potrivit draftului de ordonanță de urgență, personalul din sistemul judiciar nu va mai putea primi un spor pentru condiții de muncă grea, vătămătoare sau periculoasă de mai mult de 1.000 de lei brut. Aceasta va duce automat la o reducere a veniturilor magistraților…Sursa: www.capital.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri