25.5 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

NU vor război! Se întâmplă chiar acum în Ucraina. Oamenii au ieșit în stradă

Publicat pe


Mii de ucrainenii au ieșit sâmbătă în stradă la Kiev într-o manifestație de amploare împotriva războiului, în contextul în care teama că Ucraina va fi invadată de Rusia este tot mai mare.

Potrivit postărilor unui ucrainean, un convoi imens, sub denumirea de „Marşul unităţii Ucrainei”, a defilat pe străzile din Kiev.

Autoritățile din Ucraina denunță avertismentele SUA

Pe de altă parte însă, avertismentele SUA privind un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei „provoacă panică şi nu îi ajută” pe ucraineni, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski, citat de agenţia Interfax-Ucraina.

„Cel mai bun prieten al duşmanilor noştri în acest moment este panica din ţara noastră. Şi toate aceste informaţii (despre un posibil atac) nu fac decât să provoace panică şi nu ne ajută”, a declarat el în timpul unei vizite în provincie.

Şeful statului ucrainean a spus că au existat „prea multe” anunţuri privind un „război profund şi total din partea Rusiei”.

„Dacă cineva are informaţii suplimentare despre o invazie pe 16 februarie, vă rugăm să alertaţi guvernul ucrainean, a declarat Zelenski sâmbătă jurnaliştilor, conform DPA. ”Înţelegem riscurile, ştim că ele există”, Kievul este pregătit pentru orice, a adăugat el.

Tot mai multe țări au cerut cetățenilor să părăsească Ucraina

În tot acest timp, intensificarea avertismentelor din partea Washingtonului privind un atac iminent al Rusiei împotriva Ucrainei a provocat nelinişte internaţională. Multe guverne au cerut sâmbătă cetăţenilor lor să părăsească ţara, după ce astfel de recomandări au început să fie emise încă de joi.

Menționăm printre acestea Spania, Italia, Suedia, Australia și Statele Unite.

De asemenea, în România, Ministerul Afacerilor Externe a ridicat sâmbătă nivelul de alertă pentru Ucraina în contextul ultimelor evoluţii de securitate, şi „recomandă puternic” cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în această ţară.

În plus, MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic şi consular neesenţial de la misiunea diplomatică şi o parte a oficiilor consulare din Ucraina.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, au fost luate toate măsurile privind repatrierea „pe bază voluntară” a membrilor de familie ai personalului diplomatic şi consular din cadrul misiunilor diplomatice şi consulare ale României din Ucraina, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce priveşte Ambasada României la Kiev şi Consulatul General al României de la Odessa.

Sursa: www.capital.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri