Pastila împotriva cancerului, testată pe oameni
Acest tip de cancer, cândva relativ rar în Marea Britanie, este acum al cincilea cel mai frecvent. Prezentatorul de televiziune Chris Evans a dezvăluit recent că a fost diagnosticat cu această boală.
Oamenii de știință spun că acest tip de cancer va continua să urce în topul național al prevalenței tumorilor: cele mai recente estimări sugerează că numărul de cazuri va crește cu încă 50% în următorii 20 de ani.
S-a înregistrat o creștere accentuată în rândul adulților cu vârsta de 55 de ani și peste. Ratele de cazuri în această grupă de vârstă au crescut cu 195% din anii 1990, potrivit celor mai recente cifre ale Cancer Research UK.
Diagnosticarea precoce și tratamentele pentru cancerul de piele țin în frâu numărul deceselor, dar oamenii de știință spun că devine urgentă dezvoltarea de noi terapii, în special tehnici de neutralizare a melanoamelor care au făcut metastaze și s-au răspândit din pielea pacientului în alte părți ale corpului.
„Facem progrese, dar încă nu am ajuns la stadiul în care avem un tratament”, a declarat biologul celular Dot Bennett de la Institutul de Cercetare în Științe Moleculare și Clinice, St George’s, Universitatea din Londra. „Cu toate acestea, am descoperit recent un proces foarte promițător care sperăm că ar putea deveni o modalitate eficientă de a trata cancerul de piele metastatic”.
Noua tehnică a evoluat crearea unei substanțe chimice – numită peptidă care penetrează celulele – care poate ucide celulele de melanom în mod eficient și selectiv, având în același timp puține efecte secundare toxice. „Am fost foarte surprinși de eficacitatea sa și, deși mai trebuie să se facă multă muncă suplimentară înainte de a ne gândi să o folosim pe pacienți umani, este foarte încurajator.”
În unele cazuri, cancerul de piele poate face metastaze și se poate răspândi la alte organe înainte de a fi depistat. Această formă este cea care a fost în centrul cercetărilor efectuate de Bennett și echipa sa. Finanțată în comun de Cancer Research UK și de British Skin Foundation, aceștia au identificat o proteină cunoscută sub numele de p16, despre care se știa deja că este capabilă să suprime dezvoltarea tumorilor, și o mică parte activă a p16 numită peptidă.
„Am făcut o serie de modificări ale peptidei care, conform cercetărilor anterioare…