21.3 C
București
marți, 26 septembrie 2023

Numele de copii interzise în România. Ce le cere legea părinților cu idei năstrușnice

Publicat peÎn ultimii ani, numele amuzante și neobișnuite au câștigat teren în România. Unii părinți au început să caute nume care să le atragă atenția, să fie unice și să își definească propriile valori. Astfel, au apărut nume precum „Mercedesa” sau „Expertiza” care au stârnit amuzamentul opiniei publice. Cu toate acestea, un astfel de nume poate fi o sursă de stigmatizare sau de bătaie de joc pentru copilul respectiv, mai ales când ajunge la vârsta adolescenței. 

Atunci când vine vorba de nume, mulți părinți aleg să respecte tradițiile și rădăcinile culturale. Pe lângă faptul că aceste nume reprezintă identitatea culturală, acestea sunt adesea și cele mai înțelese și acceptate de către societate. Dar la fel de bine există și părinți care aleg nume neobisnuite. Pentru aceștia, Codul Civil are un paragraf special:

„Este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”, se arată în art. 84, alin. 2.

Actul normativ, nu explică exact care sunt numele interzise, astfel încât decizia asupra lor este lăsată la latitudinea oficialului de stare civilă. Acesta poate refuza numele dacă îl consideră indecent sau ridicol. În situația în care părinții nu sunt de acord cu decizia oficialului, ei pot decide să se adreseze instanțelor de judecată. În această situație, magistrații vor lua o decizie finală în cazul numelui ales pentru copil.

De ce sunt bananele mereu proaspete în magazine? Trucurile foloste de comercianți ca fructele să reziste timp îndelungat

Nume amuzante în România

Unele dintre numele alese de părinți pentru copiii lor în România pot fi cu adevărat surprinzătoare și amuzante. În timp ce mai mulți părinți se confruntă cu dificultăți în alegerea unui nume, alții reușesc să găsească inspirație în cele mai neașteptate locuri. Iată o listă cu cele mai inedite nume: Superman, Ministru, Poliția, Logan, Solenza, Mercedes, Portocala, Televizor, Miss America, Paracetamol, Papanaș, Expertiza, Sentiment-Brusli, Leuștean, Semaforul, Milion, Seif, Strălucirea, Medalion, Mariano-Monamour, Bin Laden și multe altele care pot pune zâmbetul pe buze.

Nume ridicole în alte țări

Diferite țări din lume au liste întregi cu nume interzise, pentru a asigura că numele alese de părinți sunt respectuoase și nu aduc vreun prejudiciu copilului.

În Suedia, de exemplu, magistrații au respins cererea unui cuplu de a-și numi fiul Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Acesta a fost perceput ca fiind indecent și impracticabil, astfel că au fost nevoiți să aleagă alt nume. De asemenea, numele precum Ikea sau Q sunt interzise în Suedia.

În Italia, judecătorii au respins cererea unui cuplu de a-și numi copilul Vineri. Aceștia au invocat faptul…Sursa: www.realitatea.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri