16.5 C
București
marți, 30 mai 2023

O înregistrare video arată cum poliția in Memphis îl bate și îl lovește pe Tyre Nichols în timp ce era imobilizat fără ca tânărul să opună rezistență / Joe Biden s-a declarat „profund îndurerat” de clipul „oribil” / Cinci ofițeri de poliție sunt acuzați de crimă

Publicat pe


Imagini de la un control în trafic în urma căruia cinci foști polițiști din Memphis au fost acuzați de crimă îi arată pe aceștia lovind și lovind cu pumnii și picioarele un automobilist timp de mai multe minute, în timp ce acesta își striga mama, transmite BBC.

Ofițerii sunt văzuți lovindu-l pe Tyre Nichols, în vârstă de 29 de ani, în înregistrările video de la arestarea din 7 ianuarie, fără ca acesta să dea semne de rezistență.

Președintele american Joe Biden s-a declarat „profund îndurerat” de clipul „oribil”.

Avocații familiei lui Nichols au comparat agresiunea cu bătaia aplicată de poliție în 1991 asupra automobilistului Rodney King din Los Angeles.

Proteste pașnice au avut loc în Memphis vineri seară, după difuzarea videoclipului, unii manifestanți blocând o autostradă importantă din oraș, în timp ce în alte părți ale țării au avut loc demonstrații de mică amploare.

Mulți protestatari au purtat pancarte prin care cereau dreptate pentru dl Nichols și încetarea „terorii polițienești”.

Inițial, poliția a declarat că dl Nichols a fost oprit sub suspiciunea de conducere imprudentă, care nu a fost dovedită. El a murit la spital trei zile mai târziu, la 10 ianuarie.

Dl Nichols era de culoare, la fel ca toți cei cinci ofițeri acuzați în acest caz.

Departamentul de poliție din Memphis a publicat vineri patru înregistrări video grafice cu oprirea în trafic și urmările violente ale acesteia, însumând mai mult de o oră de filmare.

Primul clip arată cum ofițerii îl scot pe dl Nichols din vehiculul său și îi strigă să se pună la pământ.

„Nu am făcut nimic!”, spune acesta. Ofițerii îi cer să se întindă la pământ.

„Culcă-te la pământ!”, strigă un ofițer, în timp ce un alt ofițer este auzit spunând: „Electrocutează-l!”

Un ofițer strigă: „Pune-ți mâinile la spate până nu-ți rup [înjurătură]”.

Sursa Foto: Twitter

„Voi chiar faceți multe acum”, le spune dl Nichols ofițerilor. „Eu încerc doar să mă duc acasă”.

În câteva secunde, unul dintre ofițeri trage cu un pistol cu electroșocuri asupra dlui Nichols, care sare în sus și reușește să fugă.

O înregistrare video separată, de la o cameră de supraveghere montată pe un stâlp de electricitate, arată cum ofițerii îl bat pe dl Nichols după ce l-au ajuns din urmă într-o zonă rezidențială.

Doi ofițeri sunt văzuți ținându-l pe dl Nichols la pământ, în timp ce ceilalți îl lovesc pe rând cu picioarele și pumnii și îl lovesc cu un baston extensibil.

Aceștia îl târăsc pe jos și îl sprijină, așezat, de o mașină de poliție. Mai mult de 20 de minute trec până când este văzută sosind o ambulanță.

Al treilea și al patrulea filmuleț video prezintă imagini de la camerele de corp ale poliției cu bătaia, în care dl Nichols este ținut la pământ, stropit cu spray cu piper și agresat în timp ce țipă în mod repetat: „Mamă!”

Videoclipurile arată, de asemenea, ofițeri care se învârt în jurul lor și povestesc detalii ale incidentului în timp ce dl Nichols zace prăbușit pe mașină.

Unii dintre ei susțin că dl Nichols „s-a năpustit” asupra lor sau a pus mâna pe armele lor, deși niciuna dintre aceste afirmații nu reiese clar din înregistrările video publicate.

Ofițerii pot fi auziți, de asemenea, spunând că nu s-a găsit nimic în mașina sa.

Mama dlui Nichols, RowVaughn Wells, a declarat că fiul ei se afla la doar 70 de metri de casă când ofițerii de poliție din Memphis l-au „ucis”.

Reprezentanții familiei l-au descris pe dl Nichols ca fiind tatăl unui băiat de patru ani și un pasionat de skateboarding care se înscrisese recent la un curs de fotografie. El lucra pentru firma de livrare de colete FedEx.

Unul dintre avocați, Antonio Romanucci, a declarat: „Acest tânăr, prin definiția legii din acest stat, a fost terorizat”.

Videoclipul este „îngrozitor”, a declarat pentru BBC Greg Donaldson, profesor la John Jay College of Criminal Justice din New York.

El a spus că lipsa de pregătire iese în evidență, furia polițiștilor părând să crească „pe măsură ce incompetența lor pare să fie tot mai evidențiată”.

„Partea cea mai rea a fost inumanitatea de după incident”, a adăugat el, în timp ce ofițerii îl lasă pe domnul Nichols „întins pe jos ca pe un gunoi”.

Cei cinci ofițeri – Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr, Emmitt Martin III și Justin Smith – au fost concediați săptămâna trecută.

Sursa Foto: MPD

Aceștia au fost reținuți joi și fiecare dintre ei se confruntă cu acuzații de crimă cu al doilea grad, agresiune agravată, răpire agravată, abuz de serviciu și oprimare oficială.

Patru dintre cei cinci au plătit cauțiunea și au fost eliberați din arest până vineri dimineață, potrivit înregistrărilor închisorii.

Avocații domnilor Martin și Mills au declarat că clienții lor vor pleda nevinovat.

Directorul poliției din Memphis, Cerelyn Davis, a descris acțiunile celor cinci ofițeri ca fiind „odioase, nesăbuite și inumane”.

În contextul în care se anticipează proteste, ea a declarat presei americane că oficialii locali au decis să facă publică înregistrarea video vineri seara, pentru ca elevii și navetiștii să aibă timp să ajungă acasă.

Reverendul Al Sharpton, care va rosti miercuri un elogiu pentru Nichols, le-a cerut protestatarilor să „rămână non-violenți”, spunând că tulburările nu ar face decât să-i ajute pe acuzați.

Într-un mesaj postat pe Twitter, liderul pentru drepturile civile a declarat că „trista realitate” este că brutalitatea poliției va fi „o amenințare mereu prezentă pentru americanii de culoare și de culoare brună, dacă polițiștii nu vor vedea în mod continuu că cei care folosesc forța contondentă vor merge la închisoare”.

Mama lui Tyre Nichols vorbește despre durerea sa la căpătâiul fiului său

Protestele din întreaga țară au fost până în prezent în mare parte pașnice, lucru pe care familia dlui Nichols l-a cerut, spunând că nu doresc „niciun fel de tulburare”.

Unul dintre protestatarii de la mitingul din Memphis, Kyrion, în vârstă de 21 de ani, a declarat pentru BBC că a visat în copilărie să se alăture forțelor de poliție din oraș, dar acum acest vis a fost spulberat. „Este pur și simplu ticălos, sistemul va fi pentru totdeauna ticălos”, a spus el. „De aceea mă aflu astăzi aici, din acest moment nu mă pot baza pe [poliție] să mă protejeze.

„De unde știu că omul nu-mi va pune genunchiul în gât, sau mă va ține la pământ și mă va bate până mă face praf?”.

După publicarea filmărilor, biroul șerifului din comitatul Shelby a declarat că doi dintre adjuncții săi au fost, de asemenea, eliberați din funcție până la finalizarea unei anchete privind comportamentul lor.

Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri