-0.1 C
București
miercuri, 1 februarie 2023

O piață din Paris va purta numele lui George Enescu

Publicat pe„În anul Enescu, superb omagiu adus compozitorului român. În curând, va exista o piaţă în Paris care va purta numele genialului artist. Azi dimineaţă, Consiliul Primăriei Parisului a votat această decizie. Cu câteva zile în urmă, Primăria din arondismentul al 9-lea luase aceeaşi hotărâre”, a scris Luca Niculescu.  Piaţa George Enescu va fi nu departe de Opera Garnier din Paris, locul în care compozitorul şi violonistul român şi-a petrecut cea mai mare parte a anilor în care a locuit în capitala Franței. „Decizia primăriei Parisului încheie într-un mod cum nu se poate mai frumos Anul Enescu, aflat sub patronajul celor doi preşedinţi, Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron. De la prezenţa Orchestrei Naţionale a Frantei la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Enescu până la sublima montare a operei „Oedip” la Opera Bastille, numeroase au fost omagiile pe care România şi Franţa le-au adus lui George Enescu, la 140 de ani de la naştere”, a scris Luca Niculescu, pe Facebook.
 

Ciucă, prezent la inaugurarea Pieței George Enescu din Paris

Premierul Nicolae Ciucă a participat, joi, la inaugurarea Pieței George Enescu din Paris. „Sunt convins că românii care lucrează, care trăiesc, care învață astăzi în Paris se vor bucura și vor fi mândri să treacă prin Piața George Enescu”, afirmă Ciucă.

„Este un gest de recunoaștere a creației ilustrului nostru compozitor George Enescu, care a trăit și a creat aici Rapsodiile Române, aici, în Arodismentul 9. Este, de asemenea, un gest de recunoaștere a relațiilor culturale dintre România și Franța și este, de asemenea, un moment în care trebuie să subliniem că prietenia româno-franceză nu se manifestă și nu reprezintă un model pentru tot ceea ce reprezintă astăzi țările noastre în Uniunea Europeană, ci are rădăcini istorice. Sunt convins că românii care lucreqază, care trăiesc, care învață astăzi în Paris se vor bucura și vor fi mândri să treacă prin Piața George Enescu și să-și aducă aminte ceeea ce el împărtășea cu cei cu care se întâlnea, cu cei cu care colabora la vremea respectivă și anume . Acestea erau cuvintele pe care George Enescu le împărtășea cu cei care nu cunoșteau România”, spune Nicolae Ciucă.

Premierul a amintit și de vizita în România a președintelui francez, Emmanuel Macron.

„Vizita a avut loc într-un momemnt în care Franța a luat o decizie foarte importantă, de a prelua responsabilitatea de națiune-cadru pentru battlegroupul NATO desfășurat în România. Nu este un moment să vorbim despre măsurile și cooperarea bilaterală pe linie de apărare, dar am vrut să leg acest aspect de ceea ce George Enescu spunea atunci când vorbea despre modul în care el și-a servit țara: . Este bine ca în astfel de momente există și astfel de arme cu care putem să ne servim țara, așa cum au făcut iluștrii noștri precedesori”, încheie Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă se află joi într-o vizită de lucru în Franţa, în cadrul căreia va depune, la sediul OCDE de la Paris, memorandumul iniţial privind aderarea la Organizaţie.

Ceremonia de inaugurare a Pieţei George Enescu din Paris

Sursa: jurnalul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri