7.5 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Odată cu aderarea Suediei, Marea Baltică devine un „lac NATO” – Le Figaro

Publicat pe


NATO va avea în curând 32 de membri, inclusiv toate ţările nordice, de la Islanda la Finlanda. Pentru preşedintele rus Vladimir Putin, care spera să provoace Occidentul cu războiul său din Ucraina, acesta este totuşi un eşec strategic, arată o analiză Le Figaro preluată de News.ro. Marea Baltică devine un „lac NATO”, izolând porturile ruseşti Sankt Petersburg şi Kaliningrad. Rămâne de văzut care va fi preţul pe care NATO va trebui să-l plătească Turciei, care a dat în sfârşit undă verde aderării Suediei.

Aderarea Suediei la NATO este acum doar o chestiune de timp şi de formalităţi juridice. În urma acordului la care s-a ajuns luni seară cu Turcia, blocajul politic pe care îl punea Recep Tayyip Erdogan a fost înlăturat. Ungaria, care de asemenea nu ratificase aderarea Suediei, pentru a fi într-o poziţie de forţă cu ţările europene, nu ar mai trebui nici ea să opună rezistenţă. Odată ce aceste ultime două parlamente vor ratifica procesul, Alianţa Nord-Atlantică va avea 32 de membri, inclusiv toate ţările nordice, de la Islanda la Finlanda.

„Avem de contribuit cu multe” la Alianţă, a declarat, exprimându-şi satifacţia, premierul suedez Ulf Kristersson la sosirea sa la summitul Alianţei Atlantice de la Vilnius, în Lituania.

Suedia era considerată practic membră a NATO. Ea participă de mult timp la exerciţiile aliaţilor. Cooperarea sa militară cu Finlanda şi Norvegia este foarte avansată, odată cu elaborarea unor planuri de apărare comune.

„Puţine ţări sunt la fel de preocupate” ca Norvegia de aderarea Suediei, a declarat, la fel de încântat, premierul Jonas Gahr Store, subliniind consecinţele acestei extinderi pentru securitatea şi apărarea ţărilor nordice. „Însă NATO nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni”, s-a grăbit să adauge premierul de la Oslo. Alianţa este strict defensivă.

Devenind membră NATO cu drepturi depline, Suedia va avea acces la discuţiile militare dintre aliaţi. Cu cei 14.000 de soldaţi ai săi, armata suedeză este limitată, dar poziţia sa geografică o face esenţială pentru apărarea Europei de Nord.

În special insula Gotland, situată în centrul Mării Baltice, va fi mai bine integrată în planurile de apărare ale NATO.

Asigurarea securităţii Nordului Superior reprezintă, de asemenea, o provocare pentru Alianţă. „Atât Finlanda, cât şi Suedia au experienţă în gestionarea provocărilor pe care Rusia le prezintă în multe domenii. Ele aduc o experienţă esenţială în combaterea ameninţărilor hibride şi în lupta pentru Arctica printr-o abordare cuprinzătoare, la nivelul întregii societăţi, a securităţii”, scrie cercetătoarea şi specialista în apărare Minna Alander într-un articol publicat de Le Rubicon.

Pentru Alianţă, este, de asemenea, o uşurare şi sfârşitul unei dureri de cap. Suedia nu a beneficiat de protecţia garantată de articolul 5 din Tratat,…



Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri