27.7 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Odesa se pregătește de luptă, primarul promite că va duce lupta până la capăt și că vor supraviețui 

Publicat pe


Întrucât Moscova are în vizor al treilea oraș ca mărime al Ucrainei, Ghenadii Trukhanov și cetățenii săi sunt gata să reziste trupelor lui Vladimir Putin

Primarul Odesei se mândrește cu aerul cosmopolit și primitor al orașului.

Portul istoric de la Marea Neagră atrage un număr mare de vizitatori pe bulevardele sale pietruite și este o destinație turistică celebrată. Cu toate acestea, în ultimele două săptămâni, orașul de aproape un milion de locuitori s-a concentrat să devină cât mai neprimitor posibil pentru forțele ruse care sunt gata să atace. Plajele care găzduiesc în mod normal înotători sunt exploatate pentru a rezista unei aterizări amfibie. Bancurile de saci de nisip invadează fațadele arhitecturale glorioase, iar piețele se umplu de bariere antitanc. 

„Odesa este un oraș foarte primitor, dar nu ne plac oaspeții neinvitați și nu ne plac oamenii înarmați”, explică Gennadiy Trukhanov, primarul. 

„Ne bucurăm să întâlnim oameni neînarmați și prietenoși.” 

Gennadiy Trukhanov, primarul

Primarul a fost cândva membru al unui partid politic pro-rus înființat de Viktor Ianukovici, fostul președinte care a fugit din Ucraina în 2014.

Orașul îi va rezista până la final lui Vladimir Putin.

Dar acum insistă că orașul îi va rezista până la final lui Vladimir Putin. Al treilea oraș ca mărime al Ucrainei este renumit pentru plajele sale plăcute și clădirile din secolul al XIX-lea, construite când era o bijuterie a imperiului rus. Înainte de anexarea Crimeei în 2014, Odesa a fost timp de decenii o destinație populară pentru turiştii ruşi, iar locuitorii săi sunt în mare parte vorbitori de limbă rusă.

Voluntarii construiesc baricade fortificate în Odesa JOHN BECK

Poziția sa ca port principal al țării îi conferă, de asemenea, o importanță strategică și economică uriașă pentru ambele părți în război și o face o țintă principală pentru forțele lui Putin.

Cu toate acestea, primarul insistă că frumusețea orașului zădărnicește o hotărâre de oțel. 

„Consider femeile din Odesa ca fiind cele mai frumoase din lume”, a spus el pentru The Telegraph duminică după-amiază. 

„Uneori par foarte accesibile, dar în realitate sunt femei foarte încăpățânate și mândre. Nu le place când cineva încearcă să profite de ele”.

Forțele ruse se pregătesc să bombardeze orașul.

Apărarea care a apărut în oraș ar putea fi în curând testată serios, a declarat duminică președintele Ucrainei, avertizând că forțele ruse se pregătesc să bombardeze orașul. Volodymyr Zelensky a avertizat că rușii „Se pregătesc să bombardeze Odesa. 

“Odesa! Rușii au venit mereu la Odesa. Întotdeauna au simțit doar căldură la Odesa. Doar sinceritate. Și acum ce? Bombe împotriva Odesei? Artilerie împotriva Odesei? Rachete împotriva Odesei? Va fi o crimă de război. Va fi o crimă istorică.” 

Liderii internaționali împărtășesc temerile președintelui Zelensky

Emmanuel Macron, omologul său francez, i-a spus lui Putin în timpul unui apel telefonic de duminică îngrijorările sale cu privire la un posibil atac iminent asupra Odesei, potrivit unui comunicat al guvernului francez. Orice atac asupra Odesei ar putea veni din mai multe direcții. Nave de război ale puternicei flote ruse de la Marea Neagră au fost văzute în largul coastei amenințănd orașul încă de la începutul invaziei la sfârșitul lunii trecute.

Înaintarea Rusiei spre Est

Orașul este, de asemenea, în pericol de înaintarea Rusiei spre est, unde forțele care au capturat portul Herson și au ajuns la Mykolayiv ar putea împinge mai departe spre Odesa. Nici Occidentul nu este în siguranță, cu forțele ruse postate în enclava separatistă a Transnistriei, de-a lungul graniței Moldovei cu Ucraina. Cu amenințări din atâtea părți și într-un oraș cu o asemenea semnificație economică și strategică, locuitorii se tem că un atac pare aproape inevitabil.

Locuitorii Odesei au început deja fortificarea străzilor, din simple blocuri de sârmă ghimpată John Beck

 „Așteptăm atacurile dinspre mare. Întreaga coastă este minată. Și sunt tancuri și artilerie”, a spus primarul. De la avertismentul lui Zelensky de duminică, Trukhanov a spus că s-a asigurat că locuitorii știu despre riscul bombardării și știu unde să se adăpostească. Primarul, fost ofițer de armată, a început să poarte un pistol pentru propria apărare.

 „Pot să vă spun ceva despre Odesa. Vom lupta până la capăt pentru a proteja fiecare stradă și colț al orașului.” 

Trukhanov a petrecut câțiva ani asediat de acuzații de corupție și de legături cu crima organizată. El neagă cu tărie orice faptă greșită, spunând că odesenii îl pot judeca după munca sa și l-au ales de trei ori. Ca parte a acuzațiilor de corupție, s-a spus că deținea un pașaport rusesc, pe care el îl neagă. ‘Vom supraviețui’

Pe măsură ce pregătirile pentru apărarea orașului se intensificau, străzile erau în mare parte liniștite și calme. Orașul s-a obișnuit cu sirenele de raid aerian aproape tot timpul nocturne. 

Se estimează că aproximativ 100.000 de locuitori au fugit din oraș.

Dacă situația se înrăutățește, calea de evacuare pentru mulți este de așteptat să fie peste granița cu Moldova. Mykhailo Shmushkovich, oficialul orașului responsabil cu solidaritatea europeană, a prezis că, deși zeci de mii au fugit, apărătorii orașului vor lupta. „Se poate întâmpla în orice moment. Nu poți fi niciodată pregătit pentru asta. Chiar înainte ca Zelensky să ne spună că rușii vor bombarda Odesa, am avut dorința să luptăm până la capăt. Suntem pregătiți să luptăm”, a spus el.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Sursa: romanialibera.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri