10.6 C
București
miercuri, 5 octombrie 2022

Oficial chinez, despre relația cu Rusia: Prietenia dintre cele două popoare este solidă. Perspectivele viitoare de cooperare sunt foarte vaste

Publicat peMinistrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a subliniat că prietenia dintre Beijing și Moscova este încă foarte puternică – în ciuda sancțiunilor aplicate de Occident Rusiei, după invadarea Ucrainei – și spune că China este deschisă să ajute la medierea păcii.

Beijingul a refuzat, până acum, s-și condamne aliatul, după ce luna trecută a promovat un parteneriat strategic „fără limite” între cele două țări, scrie The Guardian

„Prietenia dintre cele două popoare este solidă, iar perspectivele viitoare de cooperare ale ambelor părți sunt foarte vaste”, a spus Wang într-o conferință de presă luni.

Dar el a spus că statul chinez este „dispus să lucreze cu comunitatea internațională pentru a efectua medierea necesară, atunci când este necesar”.

Șeful de Politică Externă UE, Josep Borrell, a declarat săptămâna trecută că China ar trebui să medieze viitoarele discuții de pace dintre Rusia și Ucraina, deoarece puterile occidentale nu își pot îndeplini rolul.

Beijingul a spus în repetate rânduri că va juca un „rol constructiv în negocieri” pentru a rezolva criza, dar nu s-a angajat anterior să se alăture sau să găzduiască discuții de pace.

Wang a mai spus că China va trimite ajutor umanitar Ucrainei.

El a descris relația dintre China-Rusia drept „cea mai importantă relație bilaterală din lume”, care „favorizează pacea, stabilitatea și dezvoltarea mondială”.

Ministrul de Externe a spus, referitor la angajamentul de parteneriat de luna trecută, că „arată în mod clar și inconfundabil lumii” că ambele țări „se opun renașterii mentalității Războiului Rece și confruntării ideologice”.

Wang a mai spus că alianța informală „nu va accepta interferența terților”, într-un avertisment adresat SUA și aliaților săi occidentali, care în ultimele zile au făcut lobby Chinei să joace un rol mai activ în medierea conflictului.

Rusia invadează Ucraina, ziua 12

Au trecut deja 12 zile din momentul în care trupele ruse au invadat Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Rusia că a ucis civili, în contextul în care o familie din orașul ucrainean Irpin a fost ucisă, chiar în timp ce încerca să fugă din calea războiului, pe un culoar despre care forțele armate de la Moscova au zis că este sigur.

Prețul petrolului a crescut cu 10% și este la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani din cauza crizei din Ucraina. Luni ar putea avea loc o nouă rundă de negocieri de pace.

Acțiunea militară a Rusiei nu se va opri până nu vor fi îndeplinite cerințele Moscovei, spune Vladimir Putin.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri