17.4 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Oficiali americani: Rusia se concentrează pe cucerirea estului Ucrainei. Putin vrea să anunțe victoria pe 9 mai

Publicat peRusia și-a revizuit strategia de război din Ucraina pentru a se concentra pe preluarea controlului asupra Donbasului și a altor regiuni din estul Ucrainei, cu o dată țintă la începutul lunii mai, potrivit mai multor oficiali americani citați de CNN.

Aceste declarații vin în baza unor evaluări efectuate de serviciile de informații de la Washingon, notează sursa citată.

După mai mult de o lună de război, forțele terestre rusești nu au reușit să mențină controlul asupra regiunilor cucerite.

Președintele rus Vladimir Putin se află sub presiune pentru a demonstra că poate arăta o victorie în acest război, iar estul Ucrainei este locul în care are cele mai mari șanse să obțină acest lucru, spun oficialii citați de CNN.
Interceptările serviciilor de informații americane sugerează că Putin se concentrează pe data de 9 mai, potrivit unui oficial american.

Data de 9 mai este foarte importantă din punct de vedere cultural în Rusia, fiind marcată „Ziua Victoriei”. Țara marchează capitularea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial cu o paradă uriașă de trupe și armament prin Piața Roșie din fața Kremlinului. Oficialii spun că Putin vrea să sărbătorească în acea zi o victorie în războiul pe care l-a declanșat.

Dar alți oficiali notează că, chiar dacă va avea loc o sărbătoare la Moscova, Rusiei ar putea fi departe de o victorie reală.

„Putin va avea o paradă a victoriei pe 9 mai, indiferent de stadiul războiului sau al discuțiilor de pace. Pe de altă parte: cu ce trupe și vehicule va face o paradă a victoriei?”, a spus un oficial european din domeniul apărării.

Cu toate acestea, oficialii americani și europeni afirmă că orice termene pe care Moscova le-ar putea stabili retoric nu schimbă realitatea de pe teren, potrivit căreia Rusia pare să se pregătească pentru perspectiva unui conflict prelungit.

Un diplomat european a declarat că, în timp ce Kremlinul vorbește cu optimism, Putin se pregătește pentru un „război lung și prelungit în stil cecen, pentru că, într-o anumită măsură, nu are unde să meargă în această privință”.

Există mai multe motive care stau la baza calendarului din luna mai, spun oficialii. Pe măsură ce înghețul iernii se termină și solul se înmoaie, va fi mai greu pentru unitățile terestre rusești grele să efectueze manevre, ceea ce înseamnă că este vital ca aceste forțe să se instaleze cât mai repede posibil, apreciază serviciile secrete americane.

De asemenea, luptătorii susținuți de Rusia se află deja de ani de zile în acea regiune. Regiunea Donbas din estul Ucrainei este cea în care forțele separatiste ruse au preluat controlul asupra teritoriului în 2014.

Consilierul lui Zelenski: Rusia se va retrage din toate teritoriile ucrainene cu excepţia sudului şi estului

Forţele ruse se retrag rapid din regiunile Kiev şi Cernihiv, din nordul Ucrainei, şi au ca obiectiv o repliere în est şi sud, a afirmat, sâmbătă, Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean, potrivit Le Figaro.

“După o retragere rapidă a ruşilor din regiunile Kiev şi Cernihiv, este clar că Rusia a ales o altă tactică prioritară: replierea către est şi sud şi menţinerea controlului asupra vastelor teritorii ocupate”, a notat Podoliak pe Telegram.

Într-o postare separată, pe Twitter, Podoliak a declarat că autorităţile ucrainene nu se aşteaptă la o „afganizare” a războiului cu Rusia şi nici ca acest conflict să devină „de durată şi epuizant” pentru Moscova.

„Rusia se va retrage din toate teritoriile (ucrainene – n.r.), cu excepţia sudului şi estului”, a apreciat Podoliak, într-o postare pe contul său de Twitter. El a adăugat că duşmanul va încerca „să se baricadeze” în aceste regiuni, să-şi reducă pierderile şi „să dicteze condiţiile”.

„Nu ne putem lipsi de armament greu dacă vrem să-i alungăm pe ruşi”, a avertizat Podoliak, potrivit Agerpres.Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri