11.8 C
București
duminică, 26 martie 2023

Oficialii americani cred că Israelul se află în spatele atacului cu drone asupra unei baze militare din Iran

Publicat pe


The New York Times a citat înalți oficiali ai serviciilor de informații care erau familiarizați cu dialogul dintre Israel și Statele Unite despre incident. Niciunul dintre oficiali nu a fost numit.

Oficial, SUA au transmis doar că nu sunt implicați în evenimentele din Iran. „Am văzut relatările de presă, dar putem confirma că nicio forță militară americană nu a efectuat atacuri sau operațiuni în interiorul Iranului. Continuăm să monitorizăm situația, dar nu mai avem nimic de furnizat”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat pentru CNN.

Ministerul iranian al Apărării nu a oferit public nicio informație despre cine a comis atacul, iar forțele de Apărare Israelului au refuzat să comenteze.

„A avut loc o explozie într-unul dintre centrele militare afiliate Ministerului Apărării”, a declarat adjunctul șefului de securitate al guvernoratului din Isfahan, Mohammad Reza Jan-Nesari, pentru agenția Fars. Ulterior, agenția de stat IRNA a precizat că explozia a fost cauzată de „drone mici”.

„Una dintre (drone) a fost lovită de apărarea antiaeriană, iar celelalte două au fost prinse în capcane de apărare și au explodat. Din fericire, acest atac nereușit nu a provocat pierderi de vieți omenești și a provocat pagube minore acoperișului”, a spus ministerul apărării din Iran într-un comunicat transmis de agenția de știri de stat IRNA.

Atacuri suspecte asupra Iranului

În ultimii ani, în jurul instalațiilor militare și nucleare iraniene au avut loc mai multe explozii și incendii suspecte.

În iulie 2020, un incendiu a devastat complexul nuclear iranian Natanz, loc care a fost în centrul programului de îmbogățire a uraniului, în provincia Isfahan, la sud de capitala Teheran. Autoritățile iraniene au decis să nu anunțe public concluziile cu privire la cauza incendiului din motive de securitate, potrivit Consiliului Suprem de Securitate al Națiunii Iranului.

Anul următor, la Natanz a avut loc o întrerupere de curent cu ocazia aniversării Zilei Naționale a Energiei Nculeare pe care Organizația Iranului pentru Energie Atomică (AEOI) a numit-o drept „acțiune teroristă”. Atunci, șeful armatei israeliene a părut să sugereze o posibilă implicare a Israelului în incident.

În octombrie 2019, un petrolier aparținând Companiei Naționale de Petrol din Iran a fost lovit și avariat de două rachete. Un purtător de cuvânt al companiei a sugerat inițial că ar fi putut fi lansate de pe teritoriul Arabiei Saudite, dar ulterior a negat informația și guvernul iranian nu a oferit o concluzie alternativă.

La începutul aceluiași an, un camion încărcat cu explozibili a detonat și a lovit un autobuz care transporta membri ai Gărzii Revoluționare de elită a armatei iraniene în provincia sud-estică Sistan-Baluchestan, ucigând cel puțin 23 de persoane și rănind 17. Un grup separatist numit Jaish al-Adl, sau Armata Justiției, a revendicat atentatul sinucigaș.

ANALIZĂ. Transporturile, ministerul dorit atât de PSD, cât și de PNL la rocada din mai. Care sunt mizele din spatele jocurilor de culise

Israelul a amenințat de mult timp cu acțiuni militare împotriva Iranului dacă discuțiile indirecte dintre Washington și Teheran nu reușesc să salveze un pact nuclear din 2015. Israelul spune că Iranul încearcă să dezvolte arme nucleare. Teheranul neagă acest lucru.



Urmărește-ne pe Google News








Urmărește cel mai nou VIDEO



Sursa: www.libertatea.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri