1.6 C
București
miercuri, 29 martie 2023

OMS, anunț despre Covid-19, la trei ani de la pandemie. Ce se întâmplă cu virusul

Publicat peCovid-19 va fi în curând comparabil cu amenințarea gripei sezoniere, a declarat vineri, 17 martie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care speră să reducă și în acest an nivelul maxim de alertă.

OMS reduce gradul de amenințare al Covid-19

„Cred că ajungem în punctul în care putem privi Covid-19 în același mod în care privim gripa sezonieră, adică o amenințare pentru sănătate, un virus care va continua să ucidă, dar un virus care nu perturbă societatea noastră sau sistemele noastre spitalicești”, a declarat șeful programului de urgență al OMS, Michael Ryan, în cadrul unei conferințe de presă.

Alături de acesta, directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că este „foarte încântat să constate că, pentru prima dată, numărul săptămânal de decese raportat în ultimele patru săptămâni a fost sub cel înregistrat atunci când am folosit pentru prima dată cuvântul „pandemie”, în urmă cu trei ani”.

Scăderea nivelului maxim de alertă

„Suntem cu siguranță într-o poziție mult mai bună astăzi decât în orice moment al pandemiei”, a observat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a arătat astfel „încrezător” că OMS ar putea coborî nivelul maxim de alertă „anul acesta”.

OMS a declarat „urgență de sănătate publică de interes internațional” la 30 ianuarie 2020. În lume au fost înregistrate mai puțin de 100 de cazuri și niciun deces în afara Chinei. Dar abia când Dr. Tedros a calificat situația drept pandemie, în martie 2020, lumea a înțeles pe deplin gravitatea amenințării sanitare.

„Am declarat o urgență sanitară globală pentru a îndemna țările să ia măsuri decisive, dar nu toate au făcut-o”, a reamintit el vineri.

„Trei ani mai târziu, au fost raportate aproape șapte milioane de decese cauzate de Covid-19, deși știm că numărul deceselor cauzate de Covid-19 este mai mare.”

Sursa: playtech.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri