17.9 C
București
marți, 4 octombrie 2022

ONU: 23 milioane de oameni suferă de „foame acută” în Afganistan

Publicat peNumărul persoanelor care suferă de „foame acută” în Afganistan a ajuns la 23 milioane, au indicat marţi Naţiunile Unite, transmite dpa. Adjunctul emisarului special al ONU pentru afaceri umanitare, Ramiz Alakbarov, a declarat într-un comunicat că afganii se confruntă în prezent cu insecuritate alimentară şi o criză de malnutriţie de proporţii fără precedent.

În iulie, cu o lună înainte de revenirea talibanilor la putere, numărul afganilor în situaţie de „foame acută” era de 14 milioane.

Această creştere rapidă a forţat familii să recurgă la măsuri disperate precum a sări peste mese sau a se îndatora la niveluri fără precedent pentru a avea ce pune pe masă, potrivit unui oficial al ONU.

„În Afganistan, un procent uluitor de 95% din populaţie nu se hrăneşte suficient, procentul crescând la aproape 100% în cazul gospodăriilor conduse de femei”, a arătat Alakbarov, vorbind despre o realitate dură.

Mulţi afgani trăiesc de multă vreme în sărăcie, dar, odată cu prăbuşirea guvernului ce avea sprijin internaţional şi cu revenirea talibanilor la putere anul trecut, zeci de mii de oameni şi-au pierdut sursa principală de venit.

Fondurile de dezvoltare internaţională au fost tăiate şi rezervele de peste 9 miliarde de dolari ale Băncii Centrale afgane păstrate în SUA au fost îngheţate, provocând un dezastru financiar în ţară.

Editor : I.CSursa: www.digi24.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri