1 C
București
vineri, 2 decembrie 2022

Operațiunile cu drone Bayraktar ale ucrainenilor, oprite. Motivul care a dus la această decizie

Publicat pe


Bombardamentele masive ale rușilor au ca scop distrugerea întregii regiuni Donbas, a spus președintele Zelenski.

 

 

Totodată, Zelenski le-a cerut aliaților să accelereze trimiterea armamentului greu, singura șansă pentru ca ucrainenii să poată face față forțelor invadatoare.

Pe de altă parte, liderii din Uniunea Europeană discută la Bruxelles dacă Ucraina va primi statutul de țară candidată, în urma recomandării Comisiei Europene.

Citește și


ucraina, civili, razboi

Ucrainenii au atacat cu două drone kamikaze o rafinărie de pe teritoriul Rusiei, la 150 de kilometri de linia frontului.

Autoritățile de la Kiev admit că forțele ruse „aproape” au cucerit Severodonețkul, punctul focal al luptelor în regiunea Donbas.

Armata lui Putin, îmbunătățiri pe front

Forțele ruse au avansat cu câțiva kilometri și câtre celălalt oraș din apropiere, Lîsîceansk. Unele unități ale apărătorilor s-au retras, probabil pentru a evita să fie încercuite.

Performanța îmbunătățită a armatei lui Putin în acest sector al frontului este, probabil, rezultatul consolidării recente a unităților și al concentrării puternice a focului, potrivit evaluării a Ministerului britanic al Apărării. Ucrainenii aproape au oprit operațiunile cu drone Bayraktar din cauza întăririi sistemelor antiaeriene rusești.

Duelurile de artilerie sunt la ordinea zilei în regiunea Nikolaev, în sud. Ucrainenii încearcă să se descurce cum pot, cu tunurile pe care le au.

Militar: „Venim pe poziție, ajustăm rapid tunul, tragem rapid, apoi trebuie să ne mutăm imediat, pentru că riscăm să ne descopere”.

Sunt minute care se scurg teribil de greu pentru militarii ucraneni, care știu că, după fiecare lovitură, pot fi descoperiți de dronele dușmane.

Militar: „Dronele sunt o amenințare constantă, e important să învățăm să le ascultăm, primul semn este să auzi zgomotul motorului… Și niciodată să nu le ignori!”.

În partea de nord-est, la Harkov, bombardamentele s-au intensificat. Un cămin al unui liceu a fost lovit de proiectile în ziua cand atacurile rușilor au lăsat în urma cel puțin 20 morți la Harkov și în împrejurimi.

Sam Kiley, corespondent CNN: „Mii de oameni și-au părăsit casele în această suburbie de nord-est a Harkovului. Și sute au fost uciși în oraș, în loviturile cu rachete, care provoacă asemenea stricăciuni unor blocuri de locuințe”.

Harkov, posibila următoare țintă a rușilor

Pe linia frontului, este lesne de înțeles de ce rușii numesc unul dintre sistemele lor de rachete Grad, adică „grindină”.

Pentru a spiona mișcările inamicului, soldații ucraineni se folosesc chiar și de drone civile, cumpărate din donații.

Mai puțin de 100 de metri separă combatanții pe frontul din apropierea Harkovului. Ucrainenii numesc războiul purtat din tranșee, sub bombardamentul constant al inamicului, „mașina de tocat carne”.

Harkovul este probabil urmatoarea țintă majoră a ofensivei rusești.

Andrii Mogyla, Forțele Armate Ucrainene: „De fapt, în această imagine se pot vedea vehicule militare bine camuflate, le ascund în păduri și în locurile în care nu le putem identifica rapid… Găsiți-le și identificați-le! Așadar, și după cum puteți vedea, au putere de foc aici, cu două obuziere auto-propulsate, iar unitatea de control a tragerilor este chiar aici. De fapt, chiar ne arată că urmează să pregătească o altă invazie… un alt val al invaziei asupra Harkovului”.

Reporter CNN: Estimați când s-ar putea întâmpla?

Andrii Mogyla: Nu pot fi 100% sigur. Dar cred că se va întâmpla, poate săptămâna următoare…

Cu obuzierele puternice și precise ca acestea, livrate de americani, ucrainenii speră să contracareze superioritate masivă a inamicului în putere de foc.Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri