7.5 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Papa Francisc, cu mesaje controversate despre războiul din Ucraina, vorbește în Mongolia despre ”puterea religiei” de a rezolva conflictele și a aduce pacea

Publicat pe


Papa Francisc a salutat, duminică, puterea religiei de a rezolva conflictele şi de a promova pacea, în ultima zi a vizitei sale în Mongolia, în timpul căreia a încercat să creeze legături cu China vecină, transmite News.ro.

Luând cuvântul la o întâlnire în capitala Ulan Bator cu zece lideri de diferite religii, Suveranul Pontif, în vârstă de 86 de ani, a cerut liderilor politici să se inspire din religie alegând „calea întâlnirii şi a dialogului”.

„Faptul de a fi împreună în acelaşi loc este deja un mesaj: tradiţiile religioase, în originalitatea şi diversitatea lor, reprezintă un formidabil potenţial de bine în slujba societăţii”, a declarat papa iezuit în timpul întâlnirii care a avut loc în teatrul Hun, care seamănă cu o iurtă tradiţională mongolă.

Dacă liderii naţiunilor ar alege calea întâlnirii şi a dialogului cu ceilalţi, ar contribui în mod decisiv la încetarea conflictelor care continuă să facă să sufere atâtea popoare’, a adăugat el, citând şi fraze ale lui Buddha şi Gandhi.

Reprezentanţi ai budismului şi şamanismului – cele două credinţe majoritare în Mongolia – precum şi ai islamului, iudaismului, hinduismului şi ai Bisericii Ortodoxe Ruse au fost de asemenea prezenţi, fiecare dintre ei adresându-se Papei într-un scurt discurs.

După-amiază, Papa urmează să prezideze o slujbă într-o arenă de hochei pe gheaţă nou construită. El urmează să părăsească Mongolia luni.

Mesaj către Beijing

În această tânără democraţie fără ieşire la mare între două superputeri, China şi Rusia, Francisc a profitat de asemenea de vizita sa pentru a transmite un mesaj către Beijing.

„Guvernele şi instituţiile laice nu au de ce să se teamă de acţiunea evanghelizatoare a Bisericii, pentru că Biserica nu are o agendă politică”, a spus Suveranul Pontif sâmbătă, în Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel din Ulan Bator.

În timpul primei sale vizite în Mongolia, Papa a fost dornic să încurajeze modesta comunitate catolică (aproximativ 1.400 de membri), care trăieşte într-o populaţie predominant budistă de peste trei milioane de locuitori. Ţara are doar 25 de preoţi, dintre care doar doi sunt mongoli.

De-a lungul călătoriei sale, Papa a părut să vrea să profite de ocazia prezenţei sale la uşa Chinei pentru a încerca să îmbunătăţească relaţiile dintre Vatican şi Beijing.

Partidul Comunist Chinez este suspicios faţă de orice organizaţie, în special religioasă, despre care crede că i-ar putea ameninţa autoritatea şi nu întreţine relaţii diplomatice cu Sfântul Scaun.

Acest lucru nu a împiedicat guvernul chinez şi Vaticanul să reînnoiască anul trecut un acord privind problema spinoasă a numirii episcopilor. Un acord criticat de unii ca fiind o concesie periculoasă făcută de Vatican în schimbul prezenţei sale în ţară.

Întrebat despre referinţele aparente la Beijing…Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri