31 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Parcela românească din cimitirul militar din Valea Uzului este ilegală. Decizia nu este una definitivă

Publicat pe


Parcela românească din cimitirul militar din Valea Uzului este ilegală. Decizia nu este una definitivă

Tribunalul Bacău a stabilit că parcela românească de la cimitirul militar din Valea Uzului a fost construită ilegal, motiv pentru care crucile trebuie îndepărtate. Judecătorii au decis anularea autorizației de construire emisă pentru această parcelă și au și dispus demolarea construcției ilegale, scrie agenția maghiară MTI, care adaugă că decizia nu este una definitivă și că aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

„Anulează autorizaţia de construire nr 69/17.12.2018 pentru lucrări de construire monument cimitir internaţional şi 50 de cruci pentru eroii români emisă de Primarul Comunei Dărmăneşti şi dispune desfiinţarea lucrărilor executate în baza acestei autorizaţii de construire”, se arată în hotărârea Tribunalului Bacău.

Cum s-a ajuns în această situație

Reprezentantul legal al comunei Sânmartin, avocata Julia Kis, a declarat pentru agenția de presă MTI că procesul fusese suspendat la un moment dat de către instanță până la încheierea procesului care definea statutul juridic al cimitirului.

Curtea de Apel Bacău a anulat, în octombrie 2021, definitiv decizia din luna martie a anului 2019 a Consiliului Local Dărmăneşti. Această decizie transfera cimitirul militar Valea Uzului în domeniul public al oraşului.

”Astfel, în cursul prezentului proces s-a adus ca argument principal faptul că oraşul Dărmăneşti a emis autorizaţia de construire pe un teren care nu îi aparţinea”, spunea avocata Julia Kis.

În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a inclus printr-o hotărâre cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului, după care, în aprilie a înfiinţat o parcelă românească în cimitirul aşezării depopulate Valea Uzului, aşezată la graniţa judeţelor Harghita şi Bacău. Anterior, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin din Ţinutul Secuiesc, iar comunitatea maghiară îl considera un cimitir militar maghiar.

În mai 2019, în timp ce în cimitir urmau să fie organizate manifestări dedicate Zilei Eroilor, peste 1.000 de cetățeni maghiari au format un lanț uman în jurul locației. Ulterior, mai mulți români au forțat cordonul de jandarmi și au vrut să intre cu forța în cimitirul din Valea Uzului. La acel scandal a participat și co-președintele AUR, George Simion, scrie gândul.ro.Sursa: www.capital.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri