27.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023

Parchetul „a uitat” de morții de la Crevedia, de dragul cătușelor

Publicat pe


 

Dacă ar fi încadrat faptele celor doi la ucidere din culpă, procurorul nu ar fi avut temeiul legal prevăzut de Codul de procedură penală să dispună reținerea celor doi și să solicite arestarea preventivă a acestora. Infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru este pedepsită de codul penal cu închisoarea de la 5 la 12 ani, minima fiind mai mare de patru ani, ca și condiție pentru luarea măsurii arestării preventive. De altfel, procurorul de caz a trebuit să-i recheme la sediul Parchetului General, ieri dimineață, pe cei doi patroni și pe avocatul ales al acestora, deoarece, marți seară, le-a adus la cunoștință calitatea de suspecți, însă în comunicatul Parchetului cei doi figurau cu calitatea de inculpat. Tot ieri, procurorul a instituit, prin ordonanță, sechestrul asigurător pe cinci bunuri imobile din Botoșani, patru din Călărași, 28 din Dâmbovița, 6 din Giurgiu, 19 din Ilfov și unul din Olt, precum și pe 8 imobile din București și pe 15 conturi bancare.

 

Parchetul General, prin procurorul desemnat din cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, a dispus reținerea și a cerut arestarea preventivă a patronilor companiei Flagas SRL, cea care administrează punctul de lucru al stației GPL din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, pentru comiterea infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Asta, în ciuda faptului că, în cuprinsul ordonanței de reținere, al referatului cu propunerea arestării preventive, dar și al unui comunicat de presă remis de Biroul de Presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se face mențiunea că, în urma exploziilor de la Crevedia, cinci persoane și-au pierdut viața, iar alte 54 de persoane au suferit vătămări corporale.

Întrebarea care se pune, având în vedere această situație, este aceea cu privire la lipsa, de pe lista acuzațiilor aduse de procurori celor doi patroni, a acuzației de ucidere din culpă. Un posibil răspuns este acela că, dacă procurorul de caz ar fi încadrat fapta la ucidere din culpă, nu ar fi avut temeiul, acordat de prevederile Codului de procedură penală, pentru a lua măsura reținerii și pentru a solicita Judecătoriei Sectorului 5 arestarea preventivă a lui Ionuț Daniel Doldurea și a lui Cosmin Ionuț Stângă.

 

Trebuia o infracțiune pedepsită cu închisoarea mai mare de patru ani

 

Potrivit articolului 148, litera „f” din Codul de procedură penală, care stabilește condițiile în care se dispune arestarea preventivă a inculpatului, arestarea poate fi dispusă în cazul „inculpatului care a săvârșit o infracțiune pentru care legea penală prevede pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de patru ani și există probe că lăsarea sa în libertate prezintă un pericol pentru ordinea publică”.

Uciderea din culpă, faptă care…



Sursa: jurnalul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri