Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a vorbit, recent, despre existența blestemelor.
Acestea reprezintă o invocare a unei nenorociri sau a unui ghinion asupra unei alte entități, precum un obiect, un loc sau o persoană.
Părintele Calistrat Chifan lămureşte o mare controversă
Oamenii bisericii sunt de părere că blestemul nu produce niciun efect dacă cel împotriva căruia este îndreptat nu crede în el.
„Eu nu fac nimic, ca preot, din voia mea. Am o carte care mă limitează strict de unde pot citi și până unde pot citi. Ce pot face ortodox și ce pot face cât ține de ortodox. Tot ce-i înafara spațiului cărții de cult se numește blasfemie. Nu se pune problema, nu spunem că nu există blesteme. Mama ta se supără într-o zi și spune: „Luate-ar dracu’!”.
Deci, automat ăla e un blestem. Ea trebuie să-și ceară iertare și să-i spună preotului că și-a blestemat copilul și l-a dat diavolului. Copilul, când vine la spovedit, cere dezlegare de blestem din partea mamei, care a fost furioasă. Aceea se dezleagă, dar este rugăciune expres de dezlegare a blestemului sau a jurămintelor grele”, a spus părintele Calistrat Chifan, potrivit BZI.
Potrivit acestuia, doar oamenii fricoși, care nu L-au cunoscut pe Dumnezeu, se tem de vrăji, de blesteme și de demoni.
„Dar ca să vii tu și să spui că ai un diavol în fundul grădinii … Poate-s mii de draci, eu de unde să știu? Dacă ai un bețiv în casă care înjură, ai o tonă de draci. Dacă ai o femeie ușuratică, care cunoaște tot satul, ai o tonă de diavoli de desfrânare, dacă ai un hoț sau un criminal sau un necredincios ai toată herghelia, nu-ți trebuie, stă Lucifer și te păzește. Cine se teme de vrăji? Cel curajos? Nu. Cel fricos! Cine se teme de demoni? Cel fricos”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.