-1.6 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Părintele Jan Nicolae, unul dintre cei mai iubiți preoți din Ardeal, suspendat abuziv de la predică. Teologul Radu Preda TUNĂ și FULGERĂ

Publicat pe


Părintele Jan Nicolae, din Alba Iulia, unul dintre cei mai apreciați preoți din Ardeal, a fost suspendat de Arhiepiscopul Irineu de la predică pentru 30 de zile, iar motivul este absurd. 

Părintele Jan Nicolae nu mai are voie să slujească în biserică pe motiv că a ținut o slujbă după ora 23.00, în Postul Adormirii Maicii Domnului. Motivul a fost dezvăluit de teologul clujean Radu Preda, care a lansat un atac devastator la adresa Arhiepiscopului Irineu, cel care ar fi luat decizia. 

Radu Preda, conferențiar universitar la Facultatea de Teologie din cadrul UBB Cluj, a spus că bunul părinte Jan Nicolae a fost denunțat de colegii din biserică. Reprezentanții Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia au refuzat să dea detalii cu privire la decizia controversată. Printre oamenii de cultură care au luat poziție este și scriitorul, diplomatul și teologul Teodor Baconschi. 

Jan Nicolae este de 19 ani preot paroh la Biserica Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom, din cartierul Micești din Alba Iulia, una dintre cele mai spectaculoase din România, denumită și Arca Noetică. Este directorul școlii doctorale de teologie din cadrul Facultății de Teologie a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și este specialist în antropologie, istorie și etnologie religioasă.

Redăm mai jos postările adice făcute de teologul Radu Preda (foto), în ultimele 20 de ore, pe acest subiect sensibil:

SIMONA HALEP ȘI UN PĂRINTE PROFESOR DIN ALBA IULIA 

au primit în aceeași zi câte o interdicție. Sportiva, cum știm, patru ani, clericul , cum nu se știe, „decât” 30 de zile. Despre dopaj sau altele conexe nu mă pronunț din simplul motiv că nu mă pricep. Despre cazul Părintelui Profesor Jan Nicolae, cu care nu ascund că sunt prieten de peste trei decenii, pot spune mai multe. În cunoștință de cauză. 

Părintele, ctitor teologic și sufletesc al minunatei biserici denumite deloc întâmplător Arca noetică, a „îndrăznit” în Postul Adormirii Maicii Domnului, afară fiind caniculă, să slujească Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie noaptea, de la ora 23. Practica nu este nici bizară, nici anticanonică și nici antistatutară, nici singulară, preoții noștri din Spania sau Italia aplicând-o curent. La plângerea făcută, culmea!, de „colegul” Părintelui Jan, un zis inspector eparhial imberb face un raport pe baza căruia, fără nicio cercetare, fără dialog sau altele asemenea care definesc comuniunea eclesială, arhiepiscopul Irineu a luat decizia amintită mai sus. 

Ca unul care am trecut în Germania prin iadul nebuniei unor episcopi duși cu capul la propriu, arghirofili și cu ambiții la limita schizofreniei, nu pot decât să protestez. Cât mai îndură Dumnezeu și pământul personaje care se cred la rândul lor dumnezei? Din ce plămadă miraculoasă i-au născut mamele lor încât pot călca pe grumaz onoarea unor preoți care sunt tați de familie,…Sursa: www.stiridecluj.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri