11.8 C
București
duminică, 26 martie 2023

Parlamentarii așteaptă explicații de la ASF în legătură cu problemele găsite la Euroins. „Ce s-a întâmplat la City, Carpatica și Astra nu trebuie să se repete”

Publicat pe


Informațiile despre neregulile identificate de ASF de la Euroins erau cunoscute și în Parlament, chiar dacă la nivel informal și într-un cerc restrâns. 

Libertatea a dezvăluit că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să depună o plângere penală împotriva conducerii Euroins pentru că nu a declarat numărul real de dosare aflate în instanță în scopul de a nu fi obligată să pună deoparte  banii necesari pentru aceste dosare.

Oficial, niciun document referitor la acest caz nu a ajuns de la ASF în Parlament. Președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat, Nicolae Neagu (PNL) a declarat pentru Libertatea că a avut o discuție privind Euroins cu șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, înainte de apariția articolului.

„I-am spus: «atenție la piața de asigurări și sper ca lucrurile să nu intre în turnura trecută (ca la falimentul City Insurance – n.r.)». O discuție cu Nicu Marcu am avut-o în cadru informal. I-am cerut să fie extrem de atent. Au existat suspiciuni și urma să depună plângere cu caracter penal pentru ca nu cumva situația să o ia în zone necontrolate”, a dezvăluit Neagu.

Președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat, liberalul Nicolae Neagu | Foto: Hepta

INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!

Senatorul PNL admite că „există un risc în piață”, deoarece există „o problemă la Euroins” și a cerut conducerii ASF să spună dacă are nevoie de vreo modificare legislativă pentru a-și eficientiza activitatea.

Ce s-a întâmplat la City Insurance, Carpatica, Astra nu trebuie să se repete. Vom verifica, ceva date îngrijorătoare există, cel puțin în informări cu caracter particular. ASF trebuie să își facă treaba ca la carte. În cazul City Insurance se pare că nu și-au făcut treaba ca la carte, dacă am ajuns la faliment.

Nicolae Neagu, președintele Comisiei buget-finanțe din Senat:

Comisiile de buget-finanțe din cele două Camere controlează activitatea ASF. Se ia în calcul convocarea conducerii ASF pentru explicații în fața comisiilor reunite, conform mai multor parlamentari consultați de Libertatea. 

Radu Oprea (PSD): „ASF-ul își face treaba mai bine decât în anii trecuți”

Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD și membru în Comisia de buget din Senat, consideră necesară o astfel de discuție.

„Este bine că ASF-ul își face treaba, este bine că au constatat nereguli și că merg până la plângere penală, este un lucru bun. În piața asigurărilor, prețul RCA ne afectează pe mulți dintre noi. Este o zonă de interes pentru Parlament”, a declarat senatorul PSD.

Parlamentarii așteaptă explicații de la ASF în legătură cu problemele găsite la Euroins. „Ce s-a întâmplat la City, Carpatica și Astra nu trebuie să se repete”
Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD și membru în Comisia de buget din Senat | Foto: Hepta

Mesajul pe care îl transmite de fapt CNA cu amenda dată jurnaliștilor de la B1 TV: Nu-l mai tocați pe bietul Bode, că o pățiți!

Oprea reamintește că președintele ASF este propunerea PNL, chiar dacă la momentului votului a fost susținut și de PSD și UDMR, și adaugă că trebuie verificat dacă ASF își face treaba „așa cum scrie în lege”.

„Au existat raportări false în cazul City Insurance. ASF ne-a arătat că erau firme de audit de prim rang la nivel global care au spus că există banii. ASF trebuie să fie atent, să verifice fiecare informație de două ori. În cazul City Insurance, ASF a fost păcălit. Am constatat după primele falimente că ASF și-a schimbat atitudinea și au fost mai riguroși”, subliniază Oprea, care nu avea informații despre problemele identificate de ASF la Euroins.

Claudiu Năsui (USR): „Parlamentul asigură spatele ASF, iar ASF ține spatele firmelor de asigurări”

„Este posibil ca noi să fim deja într-o situație ca la City Insurance, dar noi să nu realizăm asta încă pentru Euroins”, avertizează Claudiu Năsui, deputat USR și membru în Comisia de buget-finanțe din Cameră.

Nu dă credit ASF și crede că plângerea penală împotriva conducerii Euroins a fost făcută doar pentru a se acoperi cu documente, dar crede că „răul a fost produs deja”. 

Parlamentarii așteaptă explicații de la ASF în legătură cu problemele găsite la Euroins. „Ce s-a întâmplat la City, Carpatica și Astra nu trebuie să se repete”
Claudiu Năsui, deputat USR și membru în Comisia de buget-finanțe din Cameră | Foto: Hepta

Prima reacție oficială a ASF după dezvăluirile Libertatea: „Ori de câte ori au rezultat suspiciuni la posibile încălcări penale, am sesizat organele competente”

„Este o problemă a ASF și a Parlamentului. În Comisia de buget-finanțe, ASF-ul are spatele asigurat. Mie nu mi se răspunde la întrebările adresate ASF, mi se dau răspunsuri în bătaie de joc. I-am dat în judecată și am câștigat procese cu ei să îmi dea diferite răspunsuri. Comisia de buget-finanțe nu și-a făcut niciodată treaba de control asupra instituțiilor și nici instituțiile nu sunt tratate serios, ci ca niște sinecuri. Parlamentul ține spatele ASF-ului, iar ASF-ul ține spatele firmelor de asigurare”, spune Năsui pentru Libertatea.

  • Salariile în fruntea instituțiilor subordonate Parlamentului, ca în cazul ASF, pot ajunge la 12.000 – 14.000 de euro lunar.

Problema ASF-ului este că nu își face treaba. A ținut spatele și a permis să se întâmple mai multe scheme piramidale. Acum e posibil să mai avem una. Țeapa o lasă pe spatele tuturor celorlalți asigurați. Noi suntem obligați să cumpărăm RCA, iar cei care ar trebui să supravegheze să nu se ajungă aici rămân pe salariile total nejustificate, ca și cum și-ar fi făcut treaba extraordinar de bine.

Claudiu Năsui, deputat USR:

Poziția sa este că ASF ar trebui desființată ca instituție, deoarece este „prea putredă” și reînființată.

Florin Cîțu: „Nu poți greși la infinit în aceeași speță”

Florin Cîțu, senator PNL, crede, la rândul său, că Autoritatea pentru Supraveghere Financiară trebuie să vină să dea explicații în Parlament.

Fostul premier spune că, după falimentul City Insurance, conducerea ASF nu se poate spăla pe mâini și în cazul problemelor de la Euroins. „Nu poți greși la infinit în aceeași speță”, subliniază el.

Parlamentarii așteaptă explicații de la ASF în legătură cu problemele găsite la Euroins. „Ce s-a întâmplat la City, Carpatica și Astra nu trebuie să se repete”
Florin Cîțu, senator PNL | Foto: Hepta

Membru în Comisia de buget-finanțe, Cîțu atrage atenția asupra fenomenului cunoscut, dar perpetuat: partidele nominalizează în aceste funcții oameni fără multă experiență, dar cu susținere politică.

La mulți reglementatori numirile au fost făcute de Liviu Dragnea. E puțin mai complicat când partidele politice nu aleg profesioniști. E greu să ai rezultate.

Florin Cîțu, senator PNL: 

O posibilă soluție avansată de senatorul PNL este ca mai mulți jucători să fie lăsați pe piață. În prezent, ASF stabilește dacă o firmă de asigurări poate intra pe piață.

„Vor o piață mai mică, pe care să o controleze. Trebuie să permitem mai multor companii să intre pe piață și să fie mai multă transparență”, este poziția lui Cîțu.

Nicu Marcu a fost ales președinte al ASF pe 24 iunie 2020 cu votul a 340 de parlamentari. El a fost prezentat ca propunerea PNL pentru această funcție, dar a primit și susținerea celorlalte partide.

Marcu nu beneficiază de un mandat întreg de cinci ani, ci a preluat un rest de mandat după ce fostul șef al ASF, Leonardo Badea, a plecat la Banca Națională în 2019. Mandatul lui Marcu expiră în toamna lui 2023, dar este luat în calcul pentru menținere în funcție, potrivit informațiilor Libertatea.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]Urmărește-ne pe Google News
Urmărește cel mai nou VIDEOSursa: www.libertatea.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri