29.2 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Parlamentul de la Chișinău i-a desemnat pe cei șase membri responsabili de o etapă importantă a reformei justiției din Republica Moldova

Publicat pe


Legislativul de la Chișinău i-a desemnat, luni, pe cei șase membrii care vor face parte din Comisia de Evaluare a integrității candidaților ce vor concura la funcția de membru în organele de auto-administrare ale judecătorilor și procurorilor – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Cele două organisme sunt foarte importante în economia evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova în scopul modernizării și reformării acestui sector. Astfel, toți magistrații din Republica Moldova vor trebui în viitor să treacă de această evaluare extraordinară menită să curețe sistemul de magistrați corupți sau care nu-și pot justifica averile.

Numirile de astăzi definitivează procesul de „pre-vetting” care se desfășoră înainte celui de „vetting” (evaluare extraordinară -n.red.), ambele indispensabile procesului de reformă.

Comisia va evalua integritatea candidaților în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale, a respectării unor standarde de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupție.

De asemenea, Comisia va analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, precum și veniturile și cheltuielile candidaților. Proiectul de lege, odată adoptat, va fi aplicat pe o perioadă prestabilită de timp, până la data de 31.12.2022.

Cine sunt cei desemnați

Cei șase membri desemnați luni sunt Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu, Vitalie Miron – desemnați la propunera partidelor parlamentare, doi din partea puterii pro-europene și unul de la opoziție pro-rusă.

Apoi, Victoria Henley, Nona Tsotoria și Herman Von Hebel au desemnați la propunerea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Nadejda Hriptievschi este fondatoare și directoare a Programului Justiție și Drepturile Omului la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). În această calitate, desfășoară activități de cercetare, advocacy, colectare de fonduri, planificare și management de programe pe zona justiției.

La rândul său, Tatiana Răducanu este cunoscută drept un critic al situației din sistemul judecătoresc. În 2016, a decis să se pensioneze, invocând problemele legate de promovarea, numirea în funcţii de conducere a persoanelor controversate.

În 2013-2016, a fost membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). La începutul anului 2016, CSM a respins candidatura Tatianei Răducanu la funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, singura înscrisă în cursa pentru acest fotoliu.

Vitalie Miron a fost consilier în cadrul cabinetului primarului general al municipiului Chișinău, fostul socialist, Ion Ceban. În 2015–2019, a fost consilier în cabinetul unui deputat din Parlament. În 2013–2015, a fost specialist responsabil de atragerea investițiilor în Primăria comunei Tohatin din municipiul Chișinău.

În ceea ce îi privește pe membri din afara țării care vor face parte din Comisia de Evaluare a integrității candidaților la CSP și CSM, aceștia sunt Victoria Henley, care a fost propusă de Ambasada SUA la Chișinău, Nona Tsotoria – propusă de Ambasada Georgiei la Chișinău și Herman Von Hebel – de către Ambasada Olandei la Chișinău.

Foto: Plenul Parlamentului Republicii Moldova. Sursa/Ministerul Justiției din Republica MoldovaSursa: www.g4media.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri